Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar direkt: Att slakta kulturlivet hjälper inte

Annons

Visst, 70 sköterskor låter mycket. Men hur troligt är det, för det första, att pengarna skulle gå enbart till att anställa vårdpersonal? Bara att räkna om summan i läkare ger betydligt färre huvuden, och om man också tänker byggnader, material, administration – och inte minst fallskärmar i miljonklassen till avgående topptjänstemän, som landstinget tycks ha råd med i vilket ekonomiskt läge som helst - så blir utbytet av 36 miljoner än mindre imponerande. (Se senast ST den 21/10). För det andra ska resurserna, även personella, spridas ut på fyra sjukhus med massor av avdelningar och mottagningar, många vårdcentraler med mera. Frågan är hur mycket du som enskild patient skulle märka av tillskottet. Förmodligen knappt något alls, särskilt jämfört med vad en kulturbesökare skulle förlora. Lägg därtill att kultur är friskvård och utan den ökar vårdbehovet än mer.

Nej, Anders, 0,5 procent av en sexmiljardersbudget är inte skillnaden mellan bra och en dålig sjukvård, inte mellan överlevnad eller icke överlevnad och definitivt inte mellan tillit eller icke-tillit till samhället. Landstingets ekonomiska kris är av en helt annan dimension än vad som kan avhjälpas genom att slakta länets professionella kulturliv. Om så skulle ske är det, vidhåller jag, föga mer än en gest till dem som har ett horn i sidan till kultur i allmänhet, och till offentligfinansierad sådan i synnerhet.

Ett exempel på att kulturen inte går ekonomiskt dåligt är att Teater Västernorrland, som för några år sedan hade en ekonomi i obalans, fick plikta för det genom en slimning av personalstyrkan tills balans var uppnådd. Att sjukvården däremot år efter år går med ekonomiska underskott, utan att det blir någon rätsida på det hela, torde vara uppenbart för alla som tagit del av nyhetsrapporteringen.

Jag skriver inte att många flyttar till Umeå utan jobb eller kärlek som väntar; jag skriver att det finns folk som gör det. Jag känner själv sådana människor. Jag har också mött personer som haft jobbchanser i både Sundsvall och Umeå och då genast valt Umeå – just för att de hört att det är drag i stan.

Susanne Holmlund

Kulturredaktör, Sundsvalls Tidning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons