Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk jämlikhet är på villovägar

Annons
Artikelförfattaren menar att Sverige och svenskarna behöver omvärdera hur vi ser på begreppet jämlikhet. Foto: Maja Suslin/TT

Det gror ett tilltagande missnöje i Sverige. Det land som vi vant oss vid toppar diverse globala framgångs- och välståndslistor halkar allt längre ner, inte bara på nämnda listor utan även i medborgarnas upplevelse av att leva här. Mycket av det som en gång fungerade så bra, fungerar inte längre ens tillfredsställande.

Anledningarna är garanterat flera, men en av dem tror jag handlar om begreppet jämlikhet. Jämlikhet är en käpphäst i det svenska samhället, en trygg måttstock att hålla sig till för att vara säker på att man gör det rätta och inte minst det som är politiskt korrekt. Men i ivern att göra rätt har den svenska jämlikheten kommit att betyda något annat än dess grundtanke.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Den ursprungliga innebörden av jämlikhet handlar om att alla människor ska behandlas likvärdigt, ha samma rättigheter och samma människovärde. Människor som är sjuka ska behandlas med lika respekt som friska, fattiga lika som rika, svaga lika som starka. Det tar inte lång stund att konstatera att det inte beskriver vårt nuvarande samhälle.

För i den svenska versionen handlar jämlikhet mer om att alla ska vara lika, att alla förväntas vilja leva lika, tänka lika, tycka lika och ha likadana önskemål och behov, och den som sticker ut hamnar också utanför.

Läs också: Byggnads: Vårt jämställdhetsarbete är inte bara rosa garn

Med den utgångspunkten är det naturligt att samhället alltmer belönar konformitet och bestraffar olikheter. Det förklarar också att samhället förväntar sig samma sak från alla, oavsett bakgrund, förutsättningar och sammanhang och därför blir taget på sängen när alla inte lever upp till dessa förväntningar.

Det finns ingen skam i att fatta fel beslut och hamna på avvägar men när man upptäcker att man kommit snett behöver man stanna upp, utvärdera läget och göra upp en plan för hur man ska komma på rätt kurs igen. Jag tror att det är i det läget Sverige befinner sig för närvarande och jag hoppas att vi snarast och med friska ögon vågar analysera och omvärdera hur vi ser på begreppet jämlikhet, oss själva, varandra och världen vi lever i.

Charlotta Rexmark

Livsutvecklare och författare

Läs också:

För Plus-kunder: Tandprofessorn är oroad över ökade klassklyftor: "Alla har rätt till ett leende"

För Plus-kunder: Löfven skyller ökade klyftor på borgarna – trots att S haft flest år vid makten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons