Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska regeringen skolkade vid historiskt beslut

Annons

FN:s världskonferens för urfolk antog ett historiskt slutdokument för urfolken den 22 sept. 2014 i New York.

Resolutionen förmår stater att börja använda sig av FN:s urfolksdeklaration (från 2007) vilket stärker urfolks rättigheter.

Bolivias och Finlands president invigningstalade, Norges utrikesminister och Sametingets president närvarade, dock lyste Svenska regeringen med sin frånvaro trots att statsminister Reinfeldt och tre andra ministrar befann sig i New York.

Den svenska urfolkspolitiken förtjänar bättre renommé, därför är det beklämmande att svenska staten försöker misskreditera denna internationella sammankomst genom att inte sända ut en minister. Finland och Norge markerar vikten av världskonferensen genom att dekorera träffen med sin president respektive utrikesminister. Reinfeldt förklarar den pinsamma hanteringen av sammankomsten med att Sverige har en övergångsregering och att det därmed är ”mer lämpligt” att en statssekreterare deltar. Svaret är ju mer pinsamt eftersom även statssekreterarna är politiskt tillsatta och följer Bildt och Co när dessa snart avgår.

I Sverige har vi en urbefolkning, som jämfört med andra länder har i och för sig långtgående rättigheter, det finns dock en hel del knutar kvar, däribland mark och rennäringsfrågan i förhållande till gruvnäringens miljövådliga expansion.

Regeringen bör inta en mer seriös och konventionsenlig hållning till urfolksfrågan, särskild under dess sista dagar. Därför bör de föregå med gott exempel och inte uppmuntra till ”skolk” och bristande hänsyn.

Ali Qadiri, medborgare och urfolksanhängare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons