Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska vapen bidrar till stort lidande – gör som Norge och stoppa exporten

Annons

För sju år sedan gav riksdagen regeringen i uppdrag att utarbeta en ny vapenexportlag, som skulle skärpa reglerna för export till icke-demokratiska stater. 28 februari tog riksdagen beslut om en ny vapenexportlag, som knappast innebär någon skärpning och inte något absolut förbud att sälja vapen till diktaturer.

Några dagar innan beslutet i riksdagen kommer besked om att Saab är på väg att öppna en fabrik för tillverkning av radarsystem i Förenade Arabemiraten. Verksamheten kommer att ha både civil och militär karaktär. Under 2016 beviljades svenska företag exporttillstånd på 10,6 miljarder kronor till Förenade Arabemiraten.

Saudiarabien leder en koalition av stater som sedan i mars 2015 har genomfört förödande flygbombningar i Jemen. I koalitionen ingår Förenade Arabemiraten, Bahrain, Kuwait, Jordanien, Marocko, Qatar, Senegal och Sudan. Förra året exporterade Sverige krigsmateriel till Förenade Arabemiraten för 149 miljoner kronor, Jordanien (9 miljoner), Saudiarabien (7 miljoner), Qatar (6 miljoner), och Bahrain (0,1 miljoner). Svenska vapen bidrar till ett enormt lidande för befolkningen i Jemen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Norge beslöt i slutet av förra året att stoppa all export av vapen och ammunition till Förenade Arabemiraten med anledning av landets krigföring i Jemen. Det borde också Sverige göra men även till länder som deltar i kriget i Jemen.

En feministisk utrikespolitik kan inte medge vapenexport till diktaturer som förtrycker sin befolkning och inte minst dess kvinnor.

Ingela Mårtensson

Kvinnor för fred

Måna Wibron och Ulrika Hådén

Kvinnor för fred i Sundsvall

Läs också:

S: Hårdare straff för vapenbrott och resurser till polisen – så ökar vi tryggheten

Ledare: Dubbelmoralen kvar kring försvarsexporten

Svenska kyrkan: Viktigt att hjälpa alla miljontals kvinnor på flykt – de har en avgörande roll i samhället

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons