Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver en modern alkoholpolitik – tillåt gårdsförsäljning från lokala producenter

Annons

Nu i vår har våra riksdagsledamöter en unik möjlighet att underlätta för en ny och snabbt växande bransch – den svenska dryckesindustrin. Den 26 april väntas riksdagen ta ställning till de motioner som förespråkar en gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker från lokala producenter – något som finns i alla andra EU-länder.

Knappast någon annan enskild åtgärd skulle på ett så verksamt sätt bidra till våra dryckesföretags utveckling. En gårdsförsäljning skulle gynna utveckling av företagande, sysselsättning och måltidsturism positivt i Sverige, konstaterade regeringens egen besöksutredning 2017.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi på Box Destilleri och Hernö Gin har redan många besökare som har svårt att förstå varför de inte kan få köpa med sig något som ett minne av besöket, utan hänvisas till att handla på ett Systembolag som inte alltid har våra produkter på hyllan.

De som säger nej hävdar att detta skulle rubba hela den svenska alkoholpolitiken och Systembolagets detaljhandelsmonopol. Det tror vi inte alls. Finland har visat att det går att förena gårdsförsäljning med ett detaljhandelsmonopol.

Ta chansen nu, riksdagsledamöter!

Det är alltid lättast att bara säga nej. Men Sverige behöver en modern alkoholpolitik som tar hänsyn till att vi nu fått en växande inhemsk dryckesbransch som behöver rättvisa spelregler i likhet med vad som finns i andra länder. En gårdsförsäljning kommer inte ödelägga folkhälsan utan bidra till framväxten av nya företag och jobb i hela landet. Ta chansen nu, riksdagsledamöter!   

Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin

Thomas Larsson, vd Box Destilleri

Läs också:

► [+] Majoriteten vill behålla 20-årsgräns på Systembolaget: "Positivt överraskad"

Systembolagets vd: Barn som växer upp nära alkoholmissbruk måste få hjälp

Avskaffa Systembolaget – med otillgänglighet kommer merköp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons