Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bör fortsätta som alliansfri stat

Annons

Utrikespolitiken har nyligen diskuterats av riksdagen och media. I regeringens deklaration sades ”att Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast. Hot mot freden och vår säkerhet avvärjs bäst i gemenskap och samverkan med andra länder. Sverige är inte med i någon militär allians. Det går inte att se militära konflikter i vårt närområde som skulle påverka endast ett land. Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller angrepp skulle drabba ett annat EU-medlemsland eller nordiskt land.”

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Många har nog inte uppfattat den omläggning av politiken som har inträffat. Exempelvis sägs inte längre att politiken syftar till alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig. Orsakerna är EU-medlemskapet, en allt mer internationaliserad värld och borgerliga krav på medlemskap i NATO. Omläggningen av politiken har tyvärr gjorts utan en bredare diskussion bland medborgarna.

Vi borde ha diskuterat följande svåra frågor:

• Har vi fortfarande en medlande och fredsfrämjande uppgift?

• Hur mycket skall vi lägga oss i andra länders angelägenheter?

• Skiljer sig politiken från Bildts?

• Är det okej att arméchefen säger att vi snart kanske är i krig mot Ryssland?

• Är det troligt att Ryssland anfaller de baltiska staterna?

• Var Rysslands införlivande av Krim oväntat?

• Känner vi till Krims militära och kulturella och symboliska bakgrund?

• Vad anser befolkningen på Krim?

• Behandlar vi stormakternas formella överträdelser av folkrätten på samma sätt?

• Finns det krigsrisk mellan Ryssland och Turkiet?

För den som studerat frågan är övertagandet av Krim inte oväntad beroende på Rysslands erfarenheter av Krimkriget i mitten av artonhundratalet och andra världskriget mot nazityskland med förstörelsen av Sevastopol och stadens senare återuppbyggnad. Krim har också varit ett kulturellt centrum. Där verkade mängder av författare, till exempel Pusjkin, Tjechov och Tsvetajeva.

Befolkningen är till absolut största delen rysk och sympatiserar med Ryssland. Många ryssar, bland dem de rika oligarkerna turistar på Krim och har där datjor. Slutligen är den stora Svartahavsflottan baserad på Krim. Revolutionen i Ukraina hotade dess framtid. Formellt låg under sovjettiden Krim i Ukraina efter 1950-talet. Det är mot denna bakgrund oerhört anmärkningsvärt att västmakterna, många svenska politiker och en stor del av allmänheten blev förvånade av att Ryssland återtog halvön.

Min förhoppning är att Sverige fortsätter som alliansfri stat och att vi genom medling försöker dämpa konflikter i närområdet, att Sverige fortsätter att stödja FN och att utländsk makt inte tillåts inneha kärnvapen inom vårt territorium.

Gunnar Nordström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons