Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bör lämna gammal fadersnorm – två gifta kvinnor ska räknas som föräldrar från dag ett

Annons
Kan Finland borde även Sverige kunna införa den nya lagen, skriver Fredrik Saweståhl, förbundsordförande Öppna Moderater, det vill säga att två kvinnor som skaffar ett barn tillsammans blir barnets föräldrar från första dagen.

I slutet av februari godkändes en ny lag i Finlands riksdag som innebär att om två kvinnor tillsammans skaffar ett barn så är båda kvinnorna barnets mammor och därmed föräldrar från den första dagen. Det är ett bra och positivt steg framåt för hbtq-personers och barns rättigheter i Finland. Tyvärr halkar Sverige efter.

I Sverige råder nämligen inte det läge som nu blir verklighet i Finland. I Sverige är det fortfarande så att bara den ena mamman – den som föder barnet räknas som förälder från början. Den andra mamman måste bekräftas som förälder vilket är en byråkratisk process som ibland beroende på var insemination gjorts kan ta många månader och som kan involvera intervjuer hos socialtjänsten.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Detta innebär att vägen till att bli föräldrar för lesbiska par på grund av diskriminerande lagregler blir längre och krångligare än vad den borde. Det innebär också risker för barnet som under en period har en förälder och som om något händer den föräldern kan hamna i en otrygg situation.

Detta innebär att vägen till att bli föräldrar för lesbiska par på grund av diskriminerande lagregler blir längre och krångligare än vad den borde.

Detta problem har en rimlig och enkel lösning. Det är vi lämnar den faderskapspresumtion som finns i lagen i dag och som säger att mannen i ett gift heterosexuellt par alltid automatiskt blir pappa till det barn som föds. I stället bör vi ha en könsneutral föräldraskapspresumtion som innebär att båda parter blir föräldrar till ett barn som föds inom äktenskapet oavsett om äktenskapet är samkönat eller olikkönat.

Frågan har diskuterats länge i Sverige och det är märkligt att den ännu inte lösts. Men nu finns inga ursäkter längre – kan Finland så måste även Sverige kunna för barnets bästa.

Fredrik Saweståhl,

förbundsordförande Öppna Moderater

 

Läs också:

► För Plus-kunder: Härnösandstjejen ska bli gravid inför 35 000 tittare: "Har varit en väldig fixering vid min kropp"

Varför skulle en homosexuell statsminister vara bra för Sverige?

Tre kön är bättre än två – varför tvångskorrigera barn med oklar tillhörighet?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons