Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige klarar inte av att vara ensam om att ta emot asylsökande

Annons

Replik på: "Svik inte vår värdegrund – rösta nej till ny flyktingpolitik", ST 15 juni.

Med anledning av Härnösands stifts biskop Eva Nordung Byströms öppna brev till oss socialdemokratiska riksdagsledamöter skriver vi detta svar. Det är naturligtvis inte några enkla beslut vi har framför oss och vi har förståelse för den oro du, Eva, med flera hyser inför vad förändringarna i asylreglerna kommer innebära.

Läs också: Gränskontroller är positivt för vårt fantastiska land

Vi lever just nu i en tid som kommer förbli en mörk period i historien. Situationen runt om i världen tvingade 2015 närmare 163 000 asylsökande till Sverige. Vi ska vara stolta över vårt lands stora humanitära insats under hösten. Men när EU brast i solidaritet och gemensamt ansvar blev situationen i Sverige ohållbar då kapaciteten inte räckte till.

Det stod då även klart för oss att EU:s gemensamma asylpolitik inte fungerade. För Sveriges del ledde flyktingsituationen till att hela asylsystemet sattes under stor press. Även andra centrala samhällsfunktioner såsom hälso- och sjukvården, skolan och den sociala barn- och ungdomsvården har blivit hårt belastade.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Sverige klarar inte ensam att ta emot väldigt många asylsökande samtidigt som många andra EU-länder tar emot väldigt få. Vi har därför funnit det nödvändigt att vidta åtgärder för att tillfälligt anpassa de svenska asylreglerna efter miniminivån enligt EU-rätten och internationella konventioner samtidigt som kapaciteten i mottagandet och etableringen förbättras.

Läs också: Ge flyktingarna andrum – och hjälp dem

Vi är fullt införstådda med att tillfälliga uppehållstillstånd och begränsningar i anhöriginvandring inte är det bästa för varje enskild asylsökande. Det är heller inte en lösning på lång sikt. Men så länge medlemsländerna i EU inte solidariskt delar på ansvaret för asylmottagandet utan väljer att skjuta över problemet till sina grannländer är det inte möjligt att ha väsentligt annorlunda regler i Sverige än i våra grannländer i EU.

Läs också: Hbtq-flyktingar behöver bättre skydd även i Sverige

Just nu pågår ett arbete inom EU för att få tillstånd en långsiktig hållbar lösning där länderna i EU solidariskt delar på ansvaret för de asylsökande som söker sig till Europa. Regeringen bedömer att det kommer att ta en tid innan det finns en ny fungerande asyllagstiftning inom EU. Under tiden genomför vi nu dessa förändringar för att Sverige ska vara ett land med god kapacitet som tillsammans med andra tar ansvar och hjälper till när nöden är stor.

Susanne Eberstein

Ingemar Nilsson

Kristina Nilsson

Jasenko Omanovic

Eva Sonidsson

Västernorrlands socialdemokratiska riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons