Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige måste ta ett tag för cirkusdjuren

Annons

Att gå och se på cirkus är för många barn en kär upplevelse. Men för djuren som deltar i cirkusar är upplevelsen en helt annan. Cirkusdjur sitter den överväldigande majoriteten av deras liv inspärrade i burar, i vissa fall flera dygn i sträck. Precis som för djur i djurparker så kan instängdheten orsaka mentala åkommor, fysiska handikapp och kortare livstid. Detta är särskilt vanligt för elefanter, ett djur man ofta ser på svenska cirkusar, då cirkusmiljön är så olik deras naturliga miljö.

Tänk dig själv i cirkusdjurens position, hur hade du mått av att bli tvingad att göra konster för främlingar och sedan sitta nästan hela resten av din tid inspärrad i en bur? Djur (vi människor är för övrigt också djur) är inte robotar utan har precis som oss egna naturliga behov som slängs under bussen när vi under tvång använder dem för vår underhållning.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Cirkusar vill gärna få dig att tro att djuren har roligt när de uppträder, men när i naturen ser du en elefant stå på huvudet för att de tycker det är roligt? Inga av djurens beteenden i cirkusar är naturliga och de gör ingenting av egen fri vilja utan har helt enkelt blivit tvingade att lära sig det. När ska vi äntligen låta djur existera för deras egna skull och inte för våran?

När det gäller djur på cirkus och den svenska djurskyddslagen så är den definitivt inte tillräcklig och säger till och med emot sig själv.

Det står i den att djuren inte ska utsättas för onödigt lidande och att djuren ska kunna leva ett arttypiskt beteende, men hela idén med cirkus är ju att djuren ska göra saker som inte är naturliga för dem. Vidare så finns det mängder med filmbevis från cirkusar som visar upprepade fysiska bestraffningar som djur får utstå. Vem bestämmer egentligen när lidande blir onödigt? Cirkus Scott är ett svenskt exempel på en cirkus som har blivit anmäld för djurplågeri.

Den 1 juli 2009 blev Bolivia det första landet i världen med att förbjuda cirkusar med djur. Sedan dess har Bosnien Hercegovina, Cypern, Grekland, Malta och Mexiko slutit upp och infört samma förbud. Utöver dessa finns även regionala förbud i flera länder som i Brasilien, Kroatien, USA och den 19 januari i år införde även Warszawa ett förbud mot cirkusar med djur i staden. Att använda djur för underhållning är en kontroversiell fråga inte bara i Polen utan över hela världen. "Vi vill vara ett föredöme i relationen mellan människor och djur", sa Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz i en kommentar till beslutet. I dagsläget finns det bara en enda kommun i Sverige där cirkusar med djur inte är tillåtet, Hudiksvall.

Läs också: Nya skrämmande bilder: Många djur far illa i länet

Vi svenskar ser ofta gärna oss själva som progressiva och som ett land i framkanten vad gäller etik, moral och rättigheter. Hur mycket längre tid behöver vi på oss för att besluta om något så här enkelt? För att visa omvärlden att vi faktiskt tar djurs rättigheter på allvar, låt nationen följa Hudiksvalls exempel och förbjud cirkusar med djur.

Kristoffer Jakobsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons