Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige möjligheternas land

/
  • Världen omkring oss är turbulent.  Då får inte vi vackla i vår tro på att människan måste sättas i första hand.

Annons

Mellan 1870- och 1920-tal­en utvandrade uppskattningsvis 1,3 miljoner svenskar till Amerika i hopp om att kunna etablera ett bättre liv, långt bort ifrån Sverige.

Missväxtåren 1867–1869, och en i mångt och mycket socialkonservativ och intolerant regim fick många att ge upp sina liv i Sverige, för att på vinst och förlust söka sig västerut. De flesta nådde fram, men flera omkom under den långa resan över Atlanten. Allt man hade var en dröm om en framtid i Den nya världen.

I dag lever vi tack och lov i ett helt annat Sverige. Under åren som har gått sedan svenskarnas utvandring har Sverige byggt upp ett anseende som ett öppet, välkomnande land, där den som befinner sig på flykt undan krig och orättvisa kan känna sig trygg. Det är en öppenhet som vi har slagit vakt om i generationer. Därför är det oroande att nu se hur främlingsfientliga krafter försöker att profitera på den rådande regeringskrisen.

Sverigedemokraternas hållning gjordes klar den tredje december, då man deklarerade att man medvetet ställer sig på tvären för utvecklingen av vårt samhälle, eller som SD:s tillförordnade parti­ledare Mattias Karlsson uttryckte det: Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att verka för en ökad invandring. Uttalandet ger en tydlig bild om vad det är för typ av sandlådefasoner vi har att vänta oss från SD:s håll, fram till att regeringsfrågan är löst. Man är mer intresserade av att diskutera människor i termer av volymer än att bidra till att bygga Sverige.

Sverige har ett rykte om sig att vara ett land där man kan skapa sig en framtid. Det ska vi vara stolta över. För att lyckas i det fortsatta arbetet med att utveckla vårt land så måste vi vara konsekventa i att se till vilka behov som finns, för att sedan driva på åtgärder för att täcka behoven. En stark arbetslinje är ett utomordentligt redskap för att öka känslan av samhörighet i vårt samhälle, samtidigt som vi pressar tillbaka utanförskap. Likaså måste vi råda bot på bostadsbristen. Genom att skapa ett mer gynnsamt klimat för före­tagande och bostadsbyggande så tar vi gigantiska kliv i riktning mot ett fortsatt hållbart samhälle.

Världen omkring oss är turbulent. Då får vi inte vackla i vår tro på att människan måste sättas i första hand. Vi får inte hamna i ett sådant läge att vi hellre anpassar volymer efter system – då har vi kapitulerat. Då har vi övergivit det som gör oss till medmänniskor.

Sverigedemokraterna har under den senaste tiden visat upp att den enda fråga som verkar betyda något för dem är förutsättningen att kunna dela upp människor i vi och de, där den senare kategorin inte är välkommen. SD har som mål att förminska valet den 22:a mars till en folkomröstning om att stänga gränser. Vi får inte falla i den fällan. Valet handlar om att återskapa ett regeringsdugligt Sverige, efter den turbulenta höst som nu har varit. Det är inte människorna som är för många, utan jobben som är för få.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons