Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT svarar: Det vore en journalistisk reträtt att inte bemöta NMR:s påståenden om Förintelsen

Annons
ST:s politiske redaktör Marcus Bohlin ifrågasatte SVT:s publicering av en faktagranskning av Förintelsen. Nu svarar SVT att texten var en nödvändighet efter att ett klipp från en NRK-dokumentär med oemotsagda påståenden fått stor spridning i Sverige. Bilder: Jonas Ekströmer/TT / Ulf Palm/TT

Replik på ledaren Marcus Bohlin om SVT:s haveri: Ni springer nazisternas ärenden, ST 4/7.

Ledarskribenter och debattörer behöver givetvis inte övertygas om Förintelsens existens eller om hur många som verkligen mördades. Men SVT:s faktakollar om NMR är inte skrivna för dem.

Vi skriver för en bred publik där många kämpar med att navigera mellan vad som är sant och falskt i den flod av information som strömmar mot dem från extremhögern, från vaccin- och klimatförnekare. Vi skriver för de 700 000 människor som såg klippet med Vera Oredsson från NRK-dokumentären Raskrigarna där NMR:s företrädare oemotsagda fick sprida sina myter. Flest efter Oslo var tittarna i Västra Götaland, Skåne och Stockholm.

Nazisterna, och de som tvekar om dessa fakta, har helt enkelt fel.

Myterna om förintelsen odlas inte bara bland grupper som NMR, de finns på Alt right-rörelsens hemsidor och i sociala medier.

DN:s Kristina Lindquist sammanfattar vårt uppdrag utmärkt: "Vi befinner oss i ett läge där de sista rösterna som fortfarande kan vittna om det nazistiska folkmordets fasor inom ett antal år kommer att vara borta. Uppgiften att föra kunskapen vidare vilar tungt på demokratins institutioner, inte minst medierna."

Det hade varit en journalistisk reträtt att låta påståenden som dessa stå oemotsagda och inte orka ta fram de bevis som faktiskt finns. Nazisterna, och de som tvekar om dessa fakta, har helt enkelt fel.

Den som möts av de mest vältaliga motargument mot dessa sanningar kan nu hämta underlag i en nyskriven och lättillgänglig text. Public service behövs i en värld där faktaresistenta krafter försöker locka nya anhängare.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Nyheter

Fredrik Laurin, redaktör SVT:s Faktakollen

SVAR DIREKT:

Problemet med SVT:s publicering är inte att den vill föra vidare kunskap om Förintelsen, utan att det behandlar den frågan som vilken annan politisk fråga som helst. Det är rimligt att faktagranska om till exempel sänkta ingångslöner leder till fler jobb eller inte, för det är en aktuell och relevant fråga i valrörelsen. Att reda ut om Zyklon B användes för att mörda judar, romer och funktionshindrade är inte en omdiskuterad fråga. Vi vet redan hur det ligger till.

SVT:s artikel var ett gott journalistiskt hantverk men ett publicistiskt haveri.

Marcus Bohlin

Politisk redaktör, Sundsvalls Tidning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons