Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk till en extra gång innan du lämnar Svenska kyrkan

Annons

Det har varit mycket skriverier om Svenska kyrkan den senaste tiden, med dyra resor och excesser, både för anställda och i vissa fall även för förtroendevalda.

Svenska kyrkan granskades i media och kritiserades hårt för detta slöseri. Det var bra att det uppmärksammandes och att åtgärder vidtogs och vidtas för att komma till rätta med problemet. Svenska kyrkan ska granskas precis som det görs för andra stora organisationer och företag.

Det finns säkert en del människor som anser att inga resor alls behöver göras inom kyrkan, men man ska också komma ihåg att Svenska kyrkan är en arbetsgivare och resor i bland är nödvändigt för utbildning av de anställda, interna möten och konferenser. Precis som resor är nödvändiga inom andra organisationer, till exempel kommuner, landsting och företag. Dock ska resorna inom Svenska kyrkan göras så miljövänliga och billiga som möjligt.

Det pågår just nu heta diskussioner inom Svenska kyrkan angående kampanjen "Mitt kors", med anklagelser om både mobbing, kränkningar och att man polariserar hela frågan.

Resultatet har blivit att under juni månad lämnade nästan 14 000 medlemmar Svenska kyrkan och det är mycket allvarligt.

Tappet av medlemmar innebär minskade intäkter till de lokala församlingarna eftersom det är till dem som avgiften går och inte till stiften eller till Kyrkokansliet i Uppsala. Och det är i de lokala församlingarna som (nästan) all verksamhet utförs från kör-, barn- och ungdomsverksamhet till gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.

Och det är då det paradoxala sker, att när arga medlemmar lämnar Svenska kyrkan för något som skett, centralt eller i något stift, så drabbas den egna församlingens verksamhet, som med största sannolikhet har skött sig.

Så när man sitter och funderar på att lämna Svenska kyrkan bland annat på grund av skriverierna så skulle jag önska att man först besöker sin lokala församling, via nätet eller personligen, för att ta reda på vilken verksamhet just sin församling har.

För det kan ju visa sig att man vill stödja sin lokala församling trots allt eftersom man tycker att verksamheten är bra.

Det är också bra att veta att det är lika enkelt att ansluta sig till Svenska kyrkan som det är att lämna den.

Patrik Gustavsson

Ledamot i Sundsvalls församlings kyrkoråd och ordförande i Borgerligt alternativ i Medelpad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons