Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfällig förskola i några månader innan byte till förstahandsvalet – Timrå kommun värnar inte om barnen

Annons
Skribenten är besviken på Timrå kommuns sätt att placera småbarn i förskola. Bild: Pontus Lundahl/TT

Timrå kommuns barnomsorg är ett sjunkande skepp med otrygga miljöer för barn. Som småbarnsförälder är jag mäkta besviken på hur biträdande förvaltningschef för barnomsorgen tänker.

Öppna en tillfällig förskola på ett äldreboende där barn ska gå i 4-5 månader för att sedan byta? Detta på grund av den enorma brist på förskoleplatser som finns.

Att få ett barn som är fött i början av året det är det värsta som finns för kommunen. Då finns det inget som heter syskonförtur eller närhetsprincipen, det är som puts väck.

Kommunen och dess ledning anser att det är tryggt att för barn i åldrarna 1-2 år att gå på en förskola i 4-5 månader för att sedan byta till sitt förstahandsval. Hur kan detta vara en bra lösning för små barn som det kanske tar 3-4 månader innan de är trygga på en förskola? I stället för att man bör se över de förskolor som finns och inse att man kanske måste bygga ut eller öppna fler förskolor.

Är man förälder till fler än ett barn, låt oss säga tre, så ska man vara beredd på att få lämna sina barn på tre olika ställen.

För Plus-kunder: Kris på förskoleplatser i Timrå kommun: "Vi räknar med att utöka"

Många föräldrar kan inte vara hemma mer än ett år med sina barn att sedan gå igenom denna process med en kommun som skiter i hur barnen behandlas och tänker bara på pengar. De har anställda som lyckas förskingra pengar, men att hitta en trygg lösning för våra barn är något de inte kan.

Är man förälder till fler än ett barn, låt oss säga tre, så ska man vara beredd på att få lämna sina barn på tre olika ställen. För att ha syskon på samma förskola är inget man som förälder kan räkna med.

Sedan ska de föräldrar veta att har man någon form av medicinsk invaliditet och är i behov av närhetsprincipen existerar inte det. Du kan få placering var som helst inom Timrå kommun.

Detta är ett svar från kommunen: "Som huvudman för förskolan finns det inget lagkrav på att erbjuda syskon förtur till plats på samma förskola däremot har vi som kommun i ett av våra fokusområden uttryckt – proffs på service. Det arbetar vi för att leva upp till så långt som det bara är möjligt. Samma sak gäller förtur till en enhet på grund av vårdnadshavarens medicinska skäl. Vad det gäller ny- och ombyggnation av förskolor så är det politiska beslut."

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook

Så ni som sitter högre upp i kommunen bör se över detta problem som ni uppenbarligen har gällande barnomsorgen. Jag som förälder har aldrig varit med om att man ska behöva vänta mer än 8 månader på att få en placering inom barnomsorgen.

Ert bemötande jag fått är under all kritik, vissa borde inte ha de tjänster de har på kommunen. Ni värnar inte om barnen i vår samhälle.

Riktigt besviken småbarnsförälder

Läs också:

Låt Timrås barnskötare vidareutbilda sig till förskollärare med bibehållen lön

Låt barnen gå på närmsta förskola

Varför skuldbelägga oss föräldrar som vill göra det bra för våra barn?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons