Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobaksfimpar den mest onödiga orsaken till skogsbränderna

Annons
Tobaksbranschen är i första hand ansvarig för brandkatastroferna runt om i Sverige, hävdar Bo Hellgren. Bilder: Stefan Gustavsson/TT / Olof Sjödin

Tobaksrökning innebär en stor brandrisk nu i det extremt varma vädret när skogsbränder härjar runt om i hela Sverige. Eldningsförbud gäller i hela landet och det gäller också tobaksrökning!

Mitt råd till alla rökare är: Gör dig själv och alla oss andra en tjänst genom att nu passa på att göra sig av med nikotinberoende. Samtidigt sätter du då också stopp för sponsringen av tobaksbranschens rekrytering av barn och ungdom in i nikotinberoende!

Tobaksbranschens hela affärsidé är nämligen att lura barn och ungdom in i nikotinberoende och på så sätt skaffa sig livslångt trogna kunder. Du rökare, är det första och största offret för tobakens skadeverkningar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Den som i första hand är ansvarig för brandkatastroferna runt om i Sverige är den samlade tobaksbranschen som producerar och säljer dessa brandfarliga produkter. Livsmedelsaffärer och också spel-tobaksaffärer borde fundera på att ta bort de brandfarliga tobaksprodukterna ur sortimentet.

Sen är den extrema värmen helt tydligt en klimatpåverkan och det innebär att skövlingen av regnskogarna för att odla bland annat tobak måste stoppas omedelbart. Vi vanliga människor gör detta genom att vi slutar att köpa de produkter, bland annat tobaksprodukter, som tillverkas genom skövling.

Ett inlägg på Stockholms Brandförsvars Facebooksida har följande lydelse:

"Här brinner det just nu. Marken är torr som fnöske och vi jobbar hårt och släcker 20-30 markbränder per dygn. Många av dessa bränder beror på slarv - att någon har kastat en glödande fimp i naturen." 

Ta kontakt med www.slutarokalinjen.se, 08-840000.

Bo Hellgren

Läs också:

Hårdare tag mot tanklösa lymlar

Långvariga torkan ger svårsläckta bränder – räddningstjänsten förlänger eldningsförbudet

Eldningsförbudet i länet utökas – omfattar även grillning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons