Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafiken är det största problemet i Katrinehill – alla kommer inte att cykla till centrum

Annons
Johan Lindgren skriver att såväl boende i närheten som länsstyrelsen uttrycker en oro över Katrinehill. Skiss: Stadsbyggnadskontoret

Förslaget till planprogram för Katrinehill avvek från kommunens politiskt antagna översiktsplan samt den föregående strukturplanen. Över 100 synpunkter kom in till kommunen och många reagerade just på det som upplevdes som negativa förändringar.

Även länsstyrelsen anmärker på att förslaget till planprogram avviker från översiktsplanen: "Länsstyrelsen anser att kommunen bör precisera hur utbyggnad av Katrinehill är förenlig med översiktsplanen för kommunen."

För Plus-kunder: Efter fräna kritiken – kommunen ändrar sig på 13 punkter om Katrinehill: "Har visat stor hänsyn"

Länsstyrelsen oroas också över hur trafiken ska lösas och skriver att befintliga bostäder ska ha kvar kontakt med grönområden och slippa trafik vid tomtgränser.

Det är en illusion att alla ska till och från Sundsvalls centrum. Arbetsplatser och shoppingcentrum ligger på helt andra platser i kommunen.

Just trafiken är det största problemet med planerna för Katrinehill. Det finns inga naturliga vägar med kapacitet att ansluta till. Närmast Katrinehill är det små, smala villagator som inte tål mer trafik. Och dessa leder ut till Sidsjövägen och Bergsgatan som är mycket hårt trafikerade redan i dag. Kommunen gömmer sig bakom tal om cykel- och kollektivtrafik. Men det är en illusion att alla ska till och från Sundsvalls centrum. Arbetsplatser och shoppingcentrum ligger på helt andra platser i kommunen. I förslaget sägs dessutom att det i Katrinehill ska vara skolor, affärer och så vidare. Och det genererar ännu mer trafik än bara boendetrafik.

För Plus-kunder: 117 synpunkter kring bostadssatsningen i Katrinehill: "Upplevs som ett dråpslag"

En annan oro hos de som i dag bor i Nacksta-Sallyhill-Sidsjön-Mårtensro är att de ska tappa tillgången till naturen. Förslaget till planprogram skär i princip bort dessa områden från direkt naturkontakt. Extra märkligt blir det när man läser kommunens natur- och friluftsplan som antogs så sent som den 29 januari i år. Där poängteras: "Sundsvalls kommun ska erbjuda natur och friluftsliv i toppklass för alla kommuninvånare och besökare samt en varierad och rik natur för djur- och växtlivet."

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Länsstyrelsen skriver att det krävs en utredning av miljökonsekvenserna av en utbyggnad av Katrinehill.

Vi hoppas att stadsbyggnadsnämndens politiker lyssnar på alla synpunkter från både boende och andra myndigheter och ser till att planen anpassas så den tar hänsyn till boende, miljö och trafik.

Johan Lindgren

Läs också:

► För Plus-kunder: Bostadsföretag köper mark – vill bygga 150 bostäder vid Katrinehill: "Spännande område"

Katrinehill strider mot översiktsplanen på flera punkter

L: Gör rätt från start i Katrinehill – alla synpunkter måste beaktas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons