Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikkaos och parkeringsbrist väntar – nu går resan till Birsta i stället

Annons
Åke Nyberg skriver att folket kommer fly till Birsta i allt större utsträckning om antalet p-platser fortsätter minska i centrum. Bilder: Fredrik Söderberg / Leif Johansson / Arkiv

Nu pågår ombyggnaden av gamla E4 till stadsgata på sträckan Skönsbergsrondellen till rondellen vid Nya brons södra påfart. Vi är många som framfört kritik mot att minska denna vägsträcka från fyra till två filer och ser framför oss stora trafikproblem – flera gånger varje dygn. Värst blir det när det händer något på bron – trafikolyckor, reparationer eller snöhinder – då tvingas genomfartstrafiken till den nya stadsgatan. Då blir köerna enorma på denna sträcka.

Planerna på att bygga hotell på Norrmalm, Finnkajen och bakom Stadshuset innebär att många p-platser för oss vanliga medborgare försvinner. Besöksfrekvensen på butikerna i centrum minskar av den anledningen och resan går i stället ut till Birsta – inköpseldoradot för oss köpsugna. Kanske kommer centralt placerade butiker att söka sig ut till Birsta.

Man måste se till att vi kan besöka butikerna där och den möjligheten har vi om det finns p-platser, gärna kostnadsfria.

Läs också: [+] Birsta växer – kan bli näst största köpcentrumet i Sverige: "Är oerhört glädjande"

I ST läser jag att det finns planer på att Birsta city skall byggas ut med cirka 10 000 kvadratmeter och det ger plats för ytterligare butiker. Intill Ica Maxi planerar man att bygga ett affärskomplex på cirka 17 000 kvadratmeter och här kommer att uppstå utrymme för flera butiker, och kanske en och annan butik i centrum flyttar till Birsta för att möta sina kunder. Lidl finns redan på Kolvägen och har nu planer på att etablera sig i Birsta och Nacksta. Dessa nya butiker kommer att skapa bekymmer för Willys, Ica och Coop.

Den politiska ledningen i kommunen har naturligtvis ingen möjlighet att hindra etableringar i Birsta och Nacksta, men däremot kan de påverka parkeringsreduceringen i centrum så att kunderna stannar kvar där. Man måste se till att vi kan besöka butikerna där och den möjligheten har vi om det finns p-platser, gärna kostnadsfria. I dag klagar både affärsidkare, krögare och köpkunder på bristen av p-platser. Dessutom höjs hela tiden avgifterna på de befintliga parkeringarna.

Åke Nyberg

Läs också:

► [+] Nytt jättebygge i Birsta – här öppnar flera nya butiker: "Vi tror på Sundsvall"

Nej, det är inte rimligt att kräva parkeringar i centrum i en stad med 100 000 invånare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons