Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikreglerna gäller alla – även cyklisterna

Annons

Replik på "Bilister måste låta cyklister ta plats på vägarna", ST 17 maj.

Ja du kära Pigge, det är ett evigt kryssande även för bilister i trafiken. Inte minst för att väja för framrusande cyklister. Nu har vi väjningsplikt för alla fordon, dit även cyklar hör till och det finns ingen påkörningsrätt, som du kanske vet? Inte ens för hundar som står i vägen. Även de har rätt vistas ute på gator och vägar precis som cyklister.

De brister du anger för fotgängare ser jag däremot ofta hos cyklister. Lurar i öronen, cyklar i bredd och flyttar sig inte, cyklar på vägbanan fast cykelbanan är helt tom. Cyklister ser bara rättigheter och inga skyldigheter. Man kommer ut i full fart framför såväl bilar som fotgängare och struntar i precis alla andra. Fotgängare får kasta sig undan för att inte bli överkörda och bilister måste panikbromsa.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att trafikmärken också gäller för cyklister har inte många förstått sig på. Och fort går det med dagens racercyklar, alldeles för fort för tätortstrafik där vi har hastighetsbegränsning. Dags för polisen att ta sig en titt på hastigheter, det är inte rimligt om jag måste köra 20-30 kilometer i timmen med bilen medan en cyklist kan blåsa om mig på insidan i minst dubbel fart. Fartbegränsning ska väl gälla även för cyklister?

Läs också: Hopp om skärpning bland cyklister

Den utbildning du efterfrågar är relevant även för cyklister. Något liknande ett EU-mopedkörkort skulle vara bra. Första kapitlet kan handla om trafikförordningen och var bromsen på cykeln sitter. Racercyklar hör hemma lika dåligt i stadstrafik som racerbilar gör. Den hastighet som lätt uppnås på dessa cyklar medför direkt livsfara för fotgängare. Cykelhybrisen som rasat på senare år har gjort att cyklister tror sig ha funnit livets heliga gral. Cyklister är de enda som lever länge, de enda som inte är sjuka, de enda som är lyckliga, de enda som motionerar, och så vidare.

I mina ögon verkar de för det mesta bara gnälla? Vi är många som varken kan eller vill cykla – och stadens trafiklösning ska passa alla. Vi ska inte behöva sitta i timslånga köer, medan cykelbanorna gapar öde. Trafiksituationen ska inte bara styras utav en liten klick cyklister som envist klamrar sig fast vid sin romantiska cykelfantasi likt en fluga som fastnat i sirap. Vi kan inte återgå till häst-och-vagn stadiet, nej förlåt cykel-och-vagn stadiet. Och i trafiken måste vi respektera varandra, allihop, även cyklister. Sundsvall är heller inte den cykelstad som många hoppas. Det är dags för oss andra i den här staden som också vill leva drägligt att kräva en omröstning angående trafikutformningen i staden. Men tills vidare föreslår jag du sänker hastigheten, Pigge, så du hinner stanna för de oskyddade på gångbanorna!

Ylva Harr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons