Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket gör ihärdiga försök att utplåna vår del av landet

Annons
Vägnätet och järnvägen nedprioriteras i stora delar av landet – då undrar signaturen LGB vad Trafikverket har emot människor som inte bor i storstäder. Bild: Arkiv / TT

Med anledning av krönikan Nu släcks ljuset på landsbygden – de fattigaste kommunerna är förlorarna, ST 5/3.

I krönikan, som skrivits av den mycket duktiga journalisten/debattören Katarina Östholm, står bland annat:

"Trafikverket har gjort en överenskommelse med SKL, Sveriges kommuner och landsting. Verket ska ta över ansvaret för den kommunala vägbelysningen på statlig väg – till enorm kostnad för de enskilda kommunerna."

Nu drämmer samma tjusiga myndighet till landsbygd och norrlandslän med att människorna där själva ska bekosta ett fungerande vägnät som de är exakt lika beroende av som folk som lever och verkar i storstadsregioner. Ja, till och med mer beroende. Det är rätt glest med järnvägsstationer, om det överhuvudtaget finns järnväg. I en hel del samhällen finns inte heller bussförbindelser – för att inte tala om t-banestationer...

Man kan väl fjärrstyra hela landet från Arlanda. Varför besvära andra landsdelar med arbetstillfällen?

Jag är uppriktigt ursinnig över Trafikverkets ihärdiga försök att sakta utplåna delar av landet. Vad är det för fel på den myndigheten? Vad har de emot människorna som inte lever och verkar i expansiva storstadsregioner? Har de inte lyssnat på politikers tal om att "hålla samman landet"?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Som lök på den laxen tycker en annan statlig myndighet, Luftfartsverket, att flygplatserna i Östersund, Umeå, Luleå och Kiruna ska fjärrstyras – från Arlanda(!)

Jamen det är låter väl rimligt? Man kan väl fjärrstyra hela landet därifrån. Varför besvära andra landsdelar med arbetstillfällen? Det kan ju inte finnas kompetenta människor på andra platser i landet än Arlanda?

Så sjunga de båda myndigheterna med gemensam stämma: "Hela landet skall leva..." Men när sången tystnat ljuder sannerligen andra stämmor.

LGB

Läs också:

Vi på landsbygden skulle klara oss bra utan de tärande städerna

Sverige måste bli helt – vi har mycket att lära av våra grannländer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons