Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre av våra viktigaste yrken är underbemannade

Annons

Jag hör om lägre inträdeskrav för polisutbildningen samt läser att tre av fyra poliser vill byta yrke. Vi har tre yrken i Sverige som är underbemannade, varför något radikalt behöver göras.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Brottslighetens kostnader närmar sig 250 miljarder, vilket innebär 3 500 kronor per skattebetalare och år. Att dubbla poliskåren kostar omkring 25 miljarder. Tänk om vi därmed kunde minska brottsligheten med en tredjedel. Det vore århundradets bästa investering. Differentiera också polisutbildningen; ett år längre för kriminalpolis och brottsutredare än för trafikpoliser. Vidare borde vi kanske också ha ett bonussystem baserat på antal uppklarade brott och dess svårighetsgrad.

Vi har också stor brist på sjuksköterskor, som är så viktiga för vår hälsa, och lärare. Se skolresultatet som har försämrats mycket de senaste sju åren. Lösningen för att locka unga människor att utbilda sig till dessa tre viktiga yrken är att höja månadslönerna med 4 000–5 000 kronor samt förbättra förhållandena på arbetsplatsen.

F.d. lärare/rektor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons