Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygga löner ska gälla även i byggbranschen

Annons
Bild: Claudio Bresciani/TT / Fredrik Persson/TT

Replik på Seriösa företag ska inte behöva betala för de oseriösa, ST 11/3.

Sveriges Byggindustriers regionchef Berndt Jonsson är kritisk till regeringens förslag att skapa ökad lönetrygghet i byggbranschen. Arbetsgivarna blir genom lagförslaget ansvariga för att löntagare får betalt för sitt arbete. Det tycker arbetsgivarorganisationen Svenska Byggindustrier inte om.

För Socialdemokraterna och fackförbundet Byggnads är det en självklarhet att människor ska få lön för arbete. Tyvärr fungerar det inte alltid så i byggbranschen i dag. Vanligt folk riskerar att bli utan lön när det saknas ansvar i leden av leverantörer och underleverantörer.

Lagförslaget är en påbyggnad på Byggnads avtal från 2014. Det är senaste gången Sveriges Byggindustrier visade intresse för att diskutera löneansvar för Sveriges byggarbetare. Sedan dess har inget hänt – trots flera inbjudningar till samtal från Byggnads. Däremot är många av Sveriges Byggindustrier egna medlemsföretag villiga att ta ansvar och välkomnar den önskade säkerheten som lagförslaget innebär. Arbetsgivarna är naturligtvis alltid välkomna tillbaka till förhandlingsbordet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Lagförslaget är ett utmärkt exempel på hur Socialdemokraterna och LO arbetar tillsammans för att åstadkomma förbättringar på svensk arbetsmarknad.

Sverige ska ha ordning och reda i byggbranschen. Då måste alla människor känna trygghet i sitt arbete. Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas.

Eva Sonidsson (S), riksdagsledamot i Civilutskottet

Jim Sundelin, ordförande Byggnads Mellannorrland

Läs också:

► Svensk bostadsförsörjning i kris – nödvändiga beslut måste fattas

► Regeringen rör om i färdiglagade grytor – varför införa springnotor i byggbranschen?

► M, L, KD: Dåligt betyg från företagen är inget att nonchalera

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons