Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmaning till läkare som ger cancerbesked: Informera om patientföreningar – det hjälpte mig

Annons
Olof Karlsson från Njurcancerföreningen tycker att läkare ska vara skyldiga att informera cancerdrabbade om patientföreningar – något som var en stor hjälp för honom i ett kritiskt läge. Bilder: Isabell Höjman/TT / Njurcancerföreningen

Att få besked om cancer är tufft, att få besked om njurcancer är att bli knockad. Njurcancer blir du aldrig fri från, om den inte upptäcks väldigt tidigt, vilket den sällan gör.

Men för flertalet patienter börjar njurcancer bli en kronisk cancer. Vi har gått in i en ny medicinsk era med många behandlingar som gör att vi faktiskt kan leva väldigt länge med vår sjukdom.

Men detta får patienter sällan veta. Vi får bara information om diagnosen och ungefär hur behandlingen kommer att se ut. Men man känner sig väldigt ensam. Ingen berättar om de goda prognoser som finns för många tack vare nya läkemedel. Ingen berättar att det finns en patientförening som kan ge bra stöd. Ingen berättar egentligen någonting om det som ligger utanför själva behandlingen.

Jag gick på mötet, nyfiken på vad det var för vrak som satt där. Men där var en massa trevliga människor som man blev kompis med direkt!

I diagnosögonblicket förvandlar cancervården en till att bara vara patient. De glömmer att när vi gick in genom dörren var vi vanliga tänkande, förvärvsarbetande människor. Kanske mammor eller pappor. Syster eller bror. Bästa vän till någon. En människa med behov. Vi cancerpatienter förstår att vården inte kan hjälpa till med allt, men att ge information om var man kan vända sig för att få stöd – till en patientförening tror vi inte behöver vara så svårt.

För egen del upptäckte jag patientföreningen genom en handskriven lapp på väggen. Det var ett möte med en patientförening för njurcancer. Jag gick på mötet, nyfiken på vad det var för vrak som satt där. Men där var en massa trevliga människor som man blev kompis med direkt! En del hade samma medicin som jag fått, och de hade levt på den i tio år. Bara den vetskapen, att här trampar det omkring folk som mår rätt bra, det var en ögonöppnare för mig. Jag var helt lycklig efteråt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Njurcancerföreningen vill ha obligatorisk informationsplikt för sjukvården om att berätta att patientföreningar finns och var man hittar dem. Detta finns med i den nationella cancerstrategin, tillsammans med Min vårdplan ska man få information om patientföreningar, men det fungerar inte. Vi vill därför att det blir obligatoriskt.

Olof Karlsson, styrelseledamot Njurcancerföreningen

Läs också:

► [+] Annica lever med cancer sedan 14 år tillbaka: "Det viktigaste är att man har hopp"

Tarmcancerpatienter kan bara hoppas dra vinstlotten i ett ovisst vårdlotteri

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons