Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan en förändring fortsätter osämjan mellan Medelpad och Ångermanland

Annons
Harry Persson berömmer läkarna på Sundsvalls sjukhus som ville visa vad som försiggick bakom kulisserna i regionen. Han menar också att politikerna inte kan leda en region med två landskap. Bilder: Mårten Englin / Klas Leffler

Efter de senaste artiklarna om läkarna och Region Västernorrland undrar man vad det är för föreställning som bjuds.

Meningen med länskliniker var ju att verksamhetscheferna skulle skapa balans i regionen genom att utjämna kostnader mellan verksamheterna. Det skulle då vara intressant för mig som finansiär och delägare i Region Västernorrland att veta vad orsaken var att sparka verksamhetschefen i kirurgi helt plötsligt. Inom alla områden finns det höga chefer med makt som ibland använder "härskarteknik" för att avskeda personer som inte passar in i systemet. Om det hade hänt i det här ärendet kan jag inte uttala mig om. Jag förstår Sundsvallsläkarnas oro när det är fråga om utjämning av kostnader mellan verksamheterna. Eftersom sjukvården är dyrare i Ångermanland, bland annat tack vare höga stafettkostnader, är risken stor att det är Sundsvall som får ändra på vissa enheters organisation för att minska sjukvårdens kostnad.

All heder till läkarna på Sundsvalls sjukhus som äntligen har gaddat ihop sig och visat hur regionen fungerar och vad som händer bakom kulisserna. Medelpads läkarförening (som tidigare varit för tystlåtna och snälla) har också förstått att nu är det hög tid att agera för att behålla en intakt och inarbetad organisation på sjukhuset. Stå på er! Vi behöver Sundsvalls sjukhus.

Läs också: 27 läkare: Populistisk åtgärd att sparka Leif Israelsson – vi accepterar inte att vården försämras

Som alla förstår klarar inte politikerna av att leda en region med två landskap där huvuduppgiften är att skapa en god vård för medborgarna.

Som anställd i dåvarande landstinget (1972-1992) fick jag verkligen lära mig hur landstingspolitik fungerade mellan två landskap och vad bypolitik var för något. Det var ofta osämja mellan politikerna i landskapen men även inom partierna.

Sedan jag slutade har jag följt utvecklingen och konstaterar att samma cirkus pågår än i dag som det gjorde 1972, alltså 46 år. Det som har förändrats är att tonen mellan politikerna har hårdnat betydligt, gapandet och skriken, hat och hot har ökat. Som alla förstår klarar inte politikerna av att leda en region med två landskap där huvuduppgiften är att skapa en god vård för medborgarna. En ändring av nuvarande system är nödvändig för att vi ska få valuta för våra skattepengar. Ett förslag är att staten tar över styrningen av regionen. Ett annat är att landstinget delas och landskapen bildar egna regioner. Ett tredje förslag är att Sundsvalls sjukhus byggs ut till en supermodern högteknologisk anläggning som kan serva hela regionen med effektiv och säker vård och med utbyggt ambulansflyg och markambulans.

När skall de ångermanländska politikerna inse att det är för lite människor i regionen för att ha tre sjukhus? Gör man ingenting åt nuvarande organisation kommer osämjan mellan landskapen att fortsätta i all evighet, till nackdel för innevånarnas vårdbehov.

Harry Persson

Läs också:

S: Det är skillnad på vem som tar besluten – avskedandet av Israelsson var inget röstfiske

Sollefteåkirurg: Felaktigheter upprör – samtliga måste börja tänka på hela länets befolkning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons