Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning ska vara möjligt i hela landet – hela livet

Annons

Utbildning ger människor kunskap – och kunskap ger i sin tur människor frihet och makt. Utan tillgång till utbildning i en region blir det svårt för den att utvecklas. Den svenska modellen bygger därför på goda möjligheter att utbilda sig – oavsett inkomst, bakgrund eller var i landet som man bor. Det har lagt grunden till svenskt välstånd och konkurrenskraft. Flera strategiska politiska beslut ligger bakom, bland annat utbyggnaden av den svenska högskolan.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Under den gamla borgerliga regeringen stannade tyvärr satsningarna på utbildning i hela landet av. Den här regeringen vägrar lämna någon del av landet i sticket. Vi ser de enorma möjligheter som god tillgång till utbildning ger. Bland annat har produktionen ett stort behov av kompetent arbetskraft. Och eftersom produktionen till stor del ligger på landsbygden måste det finnas möjlighet att utbilda sig där jobben finns. Och att vidareutbilda sig där du bor.

Regeringen genomför därför ett betydande nytt kunskapslyft med så här långt mer än 50 000 aviserade utbildningsplatser till bland annat Komvux, Yrkesvux, yrkeshögskola och folkhögskola. Samt den första större utbyggnaden av högskolan på över 10 år med permanenta utbildningsplatser över hela landet. För att ge stabilare förutsättningar och skapa bättre balans och koppling mellan forskning och utbildning har vi också ökat forskningsanslagen till de nya universiteten och högskolorna.

Det här kunskapslyftet är helt nödvändigt, eftersom vi står inför en situation där stora delar av landet riskerar att få brist på högutbildad arbetskraft. Det handlar framför allt om brist på personal inom skola, vård och omsorg men även om kompetens till det privata näringslivet. Då måste möjligheterna att studera oavsett var du bor, eller var i livet du befinner dig stärkas.

Läs också: Flitiga elever lär sig mycket på sommarskolan i Timrå

Läs också: Nytt vikariestopp runt hörnet om vi fortsätter så här

Läs också: Välkomnar er in i arbetet för en bättre skola

Sverige ska klara av att möta behoven lokalt på hemmaplan likaväl som stora globala samhällsutmaningar. Utifrån detta blir vårt vägval framåt tydligt. För att skapa ett livslångt lärande investerar regeringen i utbildning av hög kvalitet som är tillgänglig att läsa under olika skeden av livet och i hela landet. Ett arbete som kommer fortsätta under mandatperioden. Det ska vara möjligt att kunna studera vidare, byta karriär och bilda sig under hela livet – och i hela landet.

Det är så vi utvecklar den svenska modellen.

Helene Hellmark Knutsson (S)

Minister för högre utbildning och forskning

Sven-Erik Bucht (S)

Landsbygdsminister

Jasenko Omanovic (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons