Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uti skogen och se själva: Älgstammen är robust

Annons
Det räcker inte med att påstå massa saker bakom ett köksfönster, hävdar skribenten, som menar att älgstammen är tät. Bilder: Lisa Selin / Mikael Fritzon/TT (montage).

Med anledning av Skjut upp älgjakten i år: Låt djuren vila, ST 4/8

"De stackars älgar som överlevde vintern" – Finns det något som styrker att det förekommit någon sorts massdöd av älg på grund av den hårda vintern.

Naturligtvis så frestar snörika vintrar på viltet och inte då bara älgen utan även andra arter. Men att den gångna vintern på något sätt skulle påverkat älgstammen i den omfattningen att det skulle motivera ett jaktstopp i höst finns det inget som styrker.

Jag rör mig mycket i skog och mark och ser ganska ofta vilt och de har ju inte minskat i antalet utan snarare ökat istället, lokala variationer förekommer naturligtvis då fodertillgång tillgång till vatten och rovdjurstryck styr deras rörelsemönster i markerna.

Sen finns det ju dom som säger att det ingen älg finns och har sagt så under många års tid, men för att se älg så måste man vara ute i skogen. Det räcker inte med att sitta hemma i köksfönstret och titta ut och säga: "Det finns ingen älg".

Älgen är inte utdöende

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons