Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utnyttja den friska skogsmiljön – må bättre

Annons

För hundra år sedan vistades vi mycket mer i skogen. Det var stämpling av träd som skulle avverkas, manuell skogsavverkning, röjning av ungskog, sökning av slöjdämnen till exempel medar. Dessutom ägnade man sig åt utkörning av virke med häst och flottning samt mer tid åt jakt och fiske, svamp- och bärplockning.

Vistelsen i skogsmiljö är positiv för vårt psykiska välbefinnande, man blir avstressad och lugn till sinnet och man tänker klart och konstruktivt. Troligen på grund av att skogsluften är betydligt renare än den inne i byn eller staden, och inte att förglömma den härliga tystnaden. Behovet och kärleken för skogsmiljö sitter nog i våra gener då våra förfäder sökte skydd där och en del av sin försörjning kom från skogsarbete. Dessutom är vi på skogspromenaden befriade från minst hälften av den elektromagnetiska strålning (EMF) som omger oss. EMF är bara hälften så hög inne i skogen, i gamla välslutna bestånd kan den vara på mindre än 40 procent jämfört med öppna ytor.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vi bör med tanke på skogens positiva betydelse locka ut många fler människor till skogen så att de kan nyttja det positiva med skogsmiljö. Så riksdagen borde besluta om bidrag till de som har gamla stigar på sina marker och vill göra dem mer tillgängliga, trivsamma och säkra. Bidrag till att ordna siktröjning, stamkvistning där fina utsikter kan skapas och städning av stigen och dess närmiljö. Även fixa åtgärder som att spånga på våt- och myrmark, skyltning av stigarna, kartor och lägesangivningar. Det är inte bara min erfarenhet, att upplevelsen på en iordninggjord stig är betydligt högre.

Erland Lundgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons