Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvecklingen har gått tillbaka på Åstön

/

Annons

Timrå har alla förutsättningar att bli ett nav för besöksnäringen i vår region. I stället för att se turisterna köra igenom Timrå på E4 skulle en framgångsrik besöksnäring vara en hörnsten vad gäller tillväxt och möjligheten att skapa jobb.

Fiske i vildmarksområde, bo på herrgård, bada i havet och vandra i fantastisk natur. Allt finns tillgängligt inom korta avstånd. Naturligtvis en stor turistbyrå vid ett nymålat Y som ett nav i kommunen.

Det fordras en sak till: en kultur som möjliggör för besöksnäringen att växa. En inställning till entreprenörskap hos de boende och ledningen i Timrå kommun som tänker i de banorna.

Om man åker vägen efter Söråkerslandet ut mot Åstön är det en fantastisk turistväg. Här borde bed-and-breakfast-skyltarna stå efter vägen tillsammans med små gårdsaffärer som säljer ägg, ost, hantverk eller annat, som lockar att gå in och handla lokala produkter. Temadagar/veckor för dans, bilar, hälsa i förlängningen.

Se hur man klarar av i Dalarna att leva på sin utvecklade turism såväl sommar som vinter. På Åstön ska finnas en levande besöksnäring med camping, restauranger och annat som främjar turismen. Efter Söråkerslandet finns i dag ingenstans att bo eller någonstans att ställa sin husvagn för en natt eller längre. Inget som gynnar besöksnäringstänkandet i ett strategiskt perspektiv.

Den goda utveckling som Åstön fick under några år började skapa ett embryo. Just nu ser vi tyvärr en utveckling som åkte tillbaka till nära noll. Mycket tack vare en rigid naturskyddsföreningsordförande.

Naturskyddsföreningen i Timrå är nog ett resultat av den rådande kulturen tyvärr. I stället för den goda medskapande kraft den skulle kunna vara har vi rättshaverister vars största uppgift verkar vara att svartvitt förhindra allt som är möjligt att förhindra. Det är ytterst tråkigt och bidrar till att utarma bygden.

Att skapa den nya kulturen är ett stort arbete. I en kommun präglad av bruket blir man inte entreprenörer omedelbart. Gör medborgarna delaktiga i det arbetet, skapa diskussionsforum, visa på vinster för alla, hur en hållbar turistnäring skapar arbetstillfällen och nya företag. Hjälp till med att få fram nya idéer och skapa de nya företagarna. Det är ett uppdrag för Timrå kommun.

Naturskyddsföreningen borde diskutera hur man blir en medskapare i den nya miljön. Inte en motkraft.

Ewa Lindstrands insändare visar på god vilja. Vi väntar på resultat 2017.

Kaj Plats

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons