Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Moderaterna är ett eko av Socialdemokraterna i regionen

Annons
Bertil Kjellberg (M) kallade Vänsterpartiet för populister. Då kontrar Vänstern med att kalla Moderaterna för ett eko av Socialdemokraterna. Bild: Klas Leffler / Erik G Svensson/TT

Replik på M: Ångermanlands dominans är oroande – vi behöver dem som inte bara ser till Ådalens vårdbehov, ST 15/4.

Vad föreslår Moderaterna, egentligen? Svaret på den frågan är mer intressant än varifrån kandidaterna kommer. Och det är inte så lätt att hitta svaret.

När Bertil Kjellberg skriver så här håller vi med om riskanalysen: "Regionen måste få ordning på ekonomin, för att klara det måste man få en personalpolitik som gör regionen attraktiv som arbetsgivare. Att fortsatt göda dyra stafettbolag är i längden ingen bra strategi.Får inte regionen ordning på ekonomin riskerar vi att få en situation där stora och tuffa sparförslag tvingas fram. Hamnar vi i ett sådant läge kommer sjukhuset i Sundsvall att få uppenbara problem."

Just därför föreslår vi i Vänsterpartiet kraftiga personalsatsningar. Eller för att använda läkarfackets ord – personalinvesteringar. Vi föreslår en organisation och styrning, som kan fungera och återskapar medarbetarnas och befolkningens förtroende för regionen. Då kan vi också få ordning på ekonomin.

Men när vi gör detta kallar M och Kjellberg oss för "populister". Då kan vi inte låta bli att fråga hur M ska klara ekonomin? I förslaget till regionplan 2019-2021 som M lagt står detta tydliga(?) klarläggande: "Obalanserna i liggande plan måste åtgärdas". Frågar man sig hur hittar man inget annat svar än detta: "Det är inom den specialiserade vården som de största behoven av strukturförändringar finns". M är ett eko av S och Anders L Johansson – med tillägget "privatisera!"

Att vi föreslår att det ska finnas basal akut kirurgi, akut ortopedi och BB/förlossning på alla sjukhus beror på befolkningens behov av vård, inte på ekonomin. Genom sammanhållna vårdområden ("Tio100") förbättras både vård och ekonomi – i hela länet.

Gunnar Fors, Örnsköldsvik

Isabell Mixter, Sundsvall

V-kandidater till regionfullmäktige

Läs också:

Regeringen vill ge vården i Västernorrland 9,7 miljoner extra: ”Personalen är lösningen”

► För Plus-kunder: Per Wahlberg (M) håller fortsatt kontakt med Anders L Johansson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons