Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väck Sundsvall till liv igen

/

Annons

Har du någonsin varit i Sundsvall? Då har du säkert märkt hur fult det är. Tänk på alla fabriker vid kusten och vad det luktar illa i närheten av dem. Men tänk framför allt på vår hamn. Går det ens att lägga till med en båt där? Märker du ens att det är en kuststad? Nej, du märker inte alls att du bor vid vattnet eftersom att kuststräckan är inbyggd med en massa fabriker som faktiskt inte alltid är i behov av att ligga vid vattnet. Vems fel är det? Ja, det är väl vårt fel, ditt och mitt som inte protesterar. Det är hög tid att vi gör något för att Sundsvall ska bli en stad där man faktiskt vill bo i.

Den 6 november kunde vi läsa i ST om Sundvalls kommuns planer för hamnen. Där stod: "Det ser ut som ett lågbudgetprojekt". Nicklas Nyberg har hyllats för sina satsningar i Örnsköldsvik. När han fick se bilder på det nya äldreboendet på Norra kajen jublade han inte direkt.

Om inte ens en kunnig person i ämnet tror på denna satsning, hur ska vi då tro på den? Vad är det som ska göra att vi vill använda våra skattepengar till det här äldreboendet? Kommunen har inte lyckats övertyga mig i alla fall.

I hamnen skulle vi kunna ha en strandpromenad, motionsspår, naturupplevelser och idrottshallar. Istället förvandlar vi vår fina kust till en privat enorm betongplatta med “attraktiva” bostäder. Det är i och för sig bra att vi bygger något i hamnen. Det är mycket bättre med någonting som får liv i hamnen istället för tråkiga fabriker.

Om vi byggde en strandpromenad skulle vi verkligen utnyttja kusten till max . Ett motionsspår skulle nog också vara uppskattat av många. Och en rackethall är något vi i Sundsvall inte har. Då skulle vi kunna samla alla racketsporter i en hall så att de inte tar upp så mycket halltid från fotboll, basket och innebandy.

Allt det här skulle rymmas i hamnen. Men det behövs pengar. Fast har vi råd med flera ton betong till hus så har vi nog råd med mer fina och mer miljövänliga aktiviteter. Det blir ju faktiskt mindre brottslighet bland unga om de har något att göra. Och mindre brottslighet tror jag att många är villiga att satsa på. Sundsvalls kommun tjänar visserligen mindre pengar på en strandpromenad än på attraktiva bostäder, men jag tror ändå att Sundsvalls invånare tjänar på dehär. Men missförstå mig inte, jag har inga klagomål på att vi bygger nytt i hamnen. Jag har bara synpunkter på vad vi bygger i hamnen.

Det finns fler exempel som visar att vi är dåliga på att ta hand landet nära vattnet. Den 11 mars kunde du höra på Sveriges Radio Västernorrland med titeln “Oljeutsläpp i Selångersån polisanmält, att miljökontoret hade upptäckt ett oljeutsläpp i Selångersån och de befarade att oljan släpptes ut genom ett avloppsrör från ett företag i Nacksta industriområde och att felet funnits i flera års tid.

Sluta att förstöra! På Selångersån skulle vi kunna ha båt- och kanotuthyrning. Det är strålande vackert vid vattnet och vi borde utnyttja det. Det skulle vara en rolig turistaktivitet att se Sundsvall från vattnet. Finansieringen skulle förstås behöva komma från kommunen. Men jag tror faktiskt att kommunen kan tänka sig att betala för att det ska bli lite mer liv i stan och att hotell och restauranger tjänar mer pengar. Det skulle förstås behövas personal, men det är ju bara bra med fler jobb. Eller hur?

Avslutningsvis vill jag rikta mig till vårt nya kommunalråd, Peder Björk. Det är dags för dig att lyssna och ta till dig. Vi sundsvallare vill ha mindre av grå betong och fula hus, mer grönområden, vatten och lekparker.

Hanna Ebbing, klass 8 Engelska skolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons