Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad löser det att trycka ner friskolornas elever och lärare?

Annons
En lärare bemöter Lina Norberg Jussos text om friskolorna i Sundsvall och påpekar att man ska lita på att lärarna gör sitt jobb. Bilder: Jessica Gow/TT

Med anledning av Lina Norberg Juusos S-krönika Fortsätt att jaga de skyhöga vinsterna på välfärden, ST 17/6.

Jag har precis sagt hej då och glad sommar till mina fantastiska elever på en friskola i Sundsvall. Det är en härlig stund med många känslor, men för mig är det framför allt en känsla av glädje och lättnad. Jag har lyckats tillsammans med mina elever. De har jobbat hårt, alla på sina sätt. Vissa kanske mer än andra, men de har alla sett till att visa sina kunskaper i ämnet, för att de vet hur jag sätter betyg – enligt Skolverkets ämnesmatris.

Första söndagen efter skolavslutning. Härligt med sovmorgon, en kopp kaffe och ST. Men känslan av glädje och lättnad är som bortblåst när jag läser krönikan: ”Friskolor sockrar sina betyg och ger därmed sina elever en gräddfil till yrkeslivet och högre studier”. Suck. Hoppas att mina elever inte läser ST denna vackra söndagsmorgon. Hoppas att de inte tappar tron på sig själva, på sina lärare eller på skolväsendet.

Jag är orolig att det slutar med förvirrade elever utan tro på sina förmågor och kunskaper – bokstäverna på betyget är fel.

Jag är bekymrad när jag läser Norberg Juusos text. Jag är orolig, eftersom jag faktiskt håller med henne men mår illa när jag läser hennes text. Hon kämpar för rättvisa och allas likvärdighet, men samtidigt trycker ner väldigt många elever och lärare. Jag vet inte hur det kommer att lösa situationen? Jag är orolig att det slutar med förvirrade elever utan tro på sina förmågor och kunskaper - bokstäverna på betyget är fel. Ett glädjebetyg, med mindre glädje för en elev i en friskola.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag och mina kollegor kan våra jobb och det måste Norberg Juuso lita på. Precis som jag litar på en pilot som flyger min familj till Grekland eller en barnmorska som hjälpte mitt barn till världen. Betygssättning är en myndighetsutövning. Jag kan förstå att Norberg Juuso är inte nöjd med myndigheter, men i sin iver att skapa debatt trycker hon tyvärr ner elever och lärare i friskolorna som faktiskt gör ett bra jobb.

En behörig lärare

Läs också:

Politikernas svek skickar ut ungdomar i utanförskap – bottenbetyg för Sundsvall på examensdagen

Skällande föräldrar gör att jag säger upp mig från världens bästa jobb

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons