Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga söka relevanta extrajobb

/
  • Skribenterna uppmanar studenter vid Mittuniversitetet i Sundsvall att söka extrajobb medan de pluggar.

Annons

För inte så länge sedan fick många västernorrlänningar besked om att de har kommit in på en utbildning på en högskola eller ett universitet. De flesta av studenterna kommer efter utbildningarna att lämna högskolevärlden och söka sig till andra arbetsplatser. För en nyutexaminerad är dock konkurrensen ofta hård när man börjar söka jobb. Många arbetsgivare kräver många års erfarenhet för att kandidater ens ska komma på tal för en tjänst. Men hur kan då studenter få relevant arbetslivserfarenhet.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ett arbete vid sidan av studierna är för många ett bra sätt för att få en fot in på arbetsmarknaden redan under studietiden. Ett bra extrajobb kan ge både relevanta erfarenheter och värdefulla kontakter för framtiden. Trots det jobbar många studenter extra inom områden som inte är relevanta för studierna.

Ansvaret för att studenterna ska få en fot in på arbetsmarknaden ligger naturligtvis delvis på arbetsgivarna. De arbetsgivare som är intresserade av att anställa unga akademiker måste bli bättre på att marknadsföra sig mot studenter. Men ett stort ansvar vilar också på studenterna själva. Men om man som student anstränger sig lite extra finns även extrajobb som är lite svårare finna, men som ger mer relevant erfarenhet inför den kommande arbetskarriären.

Läs också: Började med att packa bröd – 26 år senare är Bodil toppolitiker

För att underlätta för unga akademiker att kunna få relevanta extrajobb har fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo tecknat kollektivavtal om studentmedarbetare med fackförbunden Unionen, Vision, Sveriges chefsorganisation Ledarna, Jusek, Sveriges ingenjörer, Sveriges arkitekter, Civilekonomerna och Akademikerförbundet SSR. Avtalet innebär att studenten får arbeta med relevanta arbetsuppgifter, som mest 15 timmar per vecka och på villkor som är anpassade till studentens situation.

Fastighetsbranschen är en av de branscher i Sverige med ett stort behov att anställa unga akademiker. Samtidigt som vi måste bli bättre på att marknadsföra oss mot studenter hoppas vi också att studenter på Mittuniversitetet som är intresserade av vår bransch vågar söka sig till oss redan medan de pluggar. Vi vet att det finns många driftiga och duktiga studenter i Västernorrland.

Mona Finnström

Vd Fastigo

Kristoffer Bergström

HR-chef, Falkenbergs Bostads AB

Sara von Essen

Personalchef Bostadsstiftelsen Signalisten

Kristina Grahn Persson

HR-chef, Diös

Cornelia Håkansson

HR-chef, HSB Skåne

Anna-Lena Lehto

Personalchef Uppsalahem

Jessika Lundgren

Vd Forshagabostäder

Malin Sandvig

HR-chef HSB Malmö

Timo Siikaluoma

Vd Solatum Hus & Hem

Malin Wettre

HR-chef Stångåstaden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons