Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väljare vill samarbeta med SD

Annons

Stödet för att isolera Sverigedemokraterna är på väg att luckras upp bland borgerliga väljare, visar en mätning från DN/Ipsos. En majoritet av väljarna i Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där partierna tycker lika. Makteliten slår dock dövörat till och fortsätter att utestänga SD och köra över folket. Men mer av samma taktik har hittills inte varit någon framgångsrik strategi. Tvärtom.

Det danska valet som just gått av stapeln gav det blå laget flest mandat. Men det liberala Venstre (Moderaternas motsvarighet) blir inte största parti i blå blocket. Det blir Dansk Folkeparti som utmanar etablissemanget. De är nu näst största partiet i Danmark.

I det finska valet 2011 fick Sannfinnländarna stor framgång. På några få år gick de från att vara ett marginellt parti på högerkanten med 4fyra procent väljarstöd till att bli Finlands tredje största parti med nitton procent väljarstöd. I det senaste valet fick partiet drygt sjutton procent och kom in i regeringen.

Det norska Fremskrittspartiet var länge ute i kylan och betraktades som icke rumsrent. På senare år har de målmedvetet arbetat för att bli ett rumsrent parti, något som uppenbarligen lyckats, för efter valet 2013 blev de det första högerpopulistiska partiet i Skandinavien att få ministerposter.

SD:s mål är att bli Sveriges näst största parti, och i färska opinionsmätningar har SD 18-22 procent. De är därmed nästan lika stora som Fp, Kd, C och Mp tillsammans, och närmar sig moderaternas siffror. Så kommer 7-klövern att envist hålla fast vid sin misslyckade taktik att isolera SD? Eller kommer de likt övriga nordiska länder att acceptera verkligheten och rita om sina kartor efter den?

Åsa Sundh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons