Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänd på steken så räcker den längre

/
  • Med nuvarande arbetssätt räcker inte resurserna till, skriver Jesper Agrell. (Personen på bilden har ingen direkt koppling till artikeln.)

Annons

Replik på "Patienter i länet ska få en god och jämlik vård".

Ewa Back, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Västernorrland, visar god politisk vilja i sin replik. Hon förklarar tydligt vad politikerna gör för att försöka stävja arbetsmiljörelaterade problem inom slutenvården, vilka nu kulminerat i uppsägningar inom den redan till antal bristande sjuksköterskekåren.

Men i vanlig ordning lyser diskussionen kring de bakomliggande orsakerna med sin frånvaro. Ingen har väl missat att sjukvårdskostnaderna stiger för varje år och att detta i grunden beror på att vi inom vården kan göra mer för fler. Bland annat därför ökar människors livslängd, och de äldre blir fler. Eftersom de äldre står för en förhållandevis stor andel av vården så ökar kostnaderna. Kostnadsökningarna bromsas dock något av att vi generellt sett blir friskare.

Sammantaget är detta förstås en önskvärd utveckling, men med nuvarande arbetssätt räcker inte längre resurserna till – bland annat har Sverige en av västvärldens lägsta antal slutenvårdsplatser per invånare. Man har de senaste åren ökat insatser inom dagvård, men det räcker inte. Vi behöver helt enkelt förändra många arbetssätt i grunden, och detta på bred front.

Det statliga LEV-projektet (Långsiktig Efterfrågan på Välfärdstjänster) har med sina delresultat (till exempel Empati och high tech) gett tips på hur detta skulle kunna gå till, men min personliga åsikt är att landstingens linjeorganisation via sina inneboende styrmekanismer förhindrar innovativa lösningar att gro. Jag efterlyser därför en omgående öppen diskussion kring hur vi ska förändra vården i grunden – utvecklingen måste gå mycket snabbare än hittills för att inte alla nyckelspelare ska fly fältet.

Framgångsfaktorer är definitivt att utgå ifrån den enskilda patientens möte med vården, där mäta kvalitet, öppet redovisa vårdenhetens resultat i kvalitetsregister och undanröja hinder för vårdpersonalens kreativitet. Detta kräver en nedifrån-upp-metod som är raka motsatsen till dagens linjeorganisation, länsklinik eller ej (beskriven av Jan Carlzon redan 1985 i boken Riv pyramiderna!).

Jesper Agrell

Överläkare, Kvinnokliniken, Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons