Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde trafikant tycker det är ok att cykla efter tre glas vin

Annons

Midsommar är här, liksom en av landets mest intensiva trafikhelger. Bilisters attityder till alkohol har skärpts, men bland cyklister är det sämre ställt. En av fyra tycker att det är acceptabelt att sätta sig bakom styret efter tre glas vin. Det visar en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har genomfört under våren.

Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Ändå tycker 14 procent att det är acceptabelt att köra bil efter att ha druckit ett glas vin. Andelen är dubbelt så hög som föregående år (7 procent), men har utvecklats positivt i förhållande till tidigare år då den stadigt legat på 30 procent.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

För första gången ställdes samma frågor om cykling – och resultatet visar en mycket sämre inställning. Hela sex av tio (61 procent) anser att det är ok att cykla efter ett glas vin. Efter två glas vin sjunker andelen till 40 procent, men efter tre glas anser fortfarande en av fyra (24 procent) att man kan sätta sig bakom styret.

En annan ny fråga i enkäten handlade om införandet av automatiska anläggningar för nykterhetskontroll, så kallade alkobommar, i svenska hamnar. Så många som nio av tio (91 procent) tycker att det är viktigt att kontrollera alla som kör av en färja där det finns alkoholservering.

Lika många (93 procent) tycker att polisen borde göra fler utandningsprov i trafiken, trots att var fyra av tio (40 procent) under de senaste tolv månaderna har blivit stoppad av polisen i en trafikkontroll och fått göra ett utandningsprov (blåsa).

Jämförelser mellan årets och förra årets enkäter visar att allt fler (85 jämfört med 80) tycker att alkolås i bilen är bra, liksom att alla bilar i Sverige borde ha alkolås (65 jämfört med 56 procent). Det är också fler (5 jämfört med 2 procent), vars bilar är utrustade med alkolås.

Enkäten genomfördes på Bilprovningens och MHF:s webbplatser den 29 april–17 juni i år. Den besvarades av sammanlagt 420 personer, varav 56 procent av män och resten kvinnor.

IngaSara Cardell

MHF Mitt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons