Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår nuvarande regering saknar goda intentioner med LSS

Annons
Insändarskribenten skriver att

Den 1 oktober ska utredaren Gunilla Malmborg presentera ett betänkande av LSS-utredningen, men redan nu har den kommit SVT tillhanda som presenterat några av huvuddragen. Beskedet till många familjer; ”Börja oroa er. Mer information kommer senare.”

Utredningen föreslår bland annat att barn under 12 år inte ska beviljas personlig assistans, oavsett funktionsnedsättning. I stället ska två nya insatser finnas, ”aktiv tillsyn av övervakande karaktär” och ”omvårdnad och stöd för barn”.

Två nya insatser skulle kunna instiftas med andra, hårdare villkor och därmed utesluta många som hade varit assistansberättigade enligt LSS

Malmborg säger att ”Min avsikt är inte att lämna förslag som innebär försämringar för barn och deras familjer.” Vad är då syftet med två nya insatser? Det är svårt att inte tro att man har för avsikt att runda problematiken med att nuvarande praxis inte går hand i hand med lagstiftningens intentioner och att två nya insatser skulle kunna instiftas med andra, hårdare villkor och därmed utesluta många som hade varit assistansberättigade enligt LSS.

Läs också: Sofia Mirjamsdotter: Gör om och gör rätt – laga den personliga assistansen

Utredningen stärker bara den bild som under flera år blivit allt tydligare, att regeringen saknar goda intentioner med sin funktionsnedsättningspolitik. Man har aktivt uppmuntrat Försäkringskassan att demontera LSS-reformen inifrån. Man har svartmålat med överdrivna och emellanåt helt felaktiga argument kring fusk och överutnyttjande, allt i syfte att slutligen plocka isär den rättighetslagstiftning som kom till för att ge även funktionsnedsatta möjlighet att få leva och inte bara överleva.

Förslagen kritiseras, med rätta, hårt. Men det krävs mer. Läget är allvarligt och kräver mer än fingerpekande och skuldbeläggande. Anständigheten och hoppet om ett samhälle som skapar möjligheter och vill inkludera kräver att man inte bara berättar vad andra har gjort fel utan också vad man själv vill göra rätt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vår nuvarande regering saknar som sagt goda intentioner med LSS. Man har helt tappat greppet kring frågan. Oppositionspartierna pratar gärna om hur regeringen misshandlat reformen och dem den berör. Jag säger inte att de har fel, men jag menar att det inte räcker.

Någon måste visa att man vill ta ansvar för en fungerande funktionsnedsättningspolitik, genom att berätta hur man tänker göra det. Jag vill se en valrörelse där man presenterar konkreta förslag och idéer som utvecklar i stället för avvecklar LSS i allmänhet och personlig assistans i synnerhet.

Det finns en nisch ledig i valrörelsen för det parti som vill, vågar och kan prata om hur man på ett bättre sätt vill ta tillvara värdet i att inkludera funktionsnedsatta i samhället, som klarar av att lyfta blicken från bara kostnaden och även se värdet, ekonomiskt såväl som moraliskt, av vad personlig assistans skapar genom att bereda möjlighet för fler funktionsnedsatta att förvärvsarbeta, arbetstillfällen för personliga assistenter och så vidare.

Men då krävs i grunden goda intentioner. Finns sådana? I så fall är det hög tid att visa upp dem.

Daniel Lindkvist

Vd för Lystra personlig assistans i Sundsvall

Läs också:

Vi väntar fortfarande på att regeringen ska ta LSS på allvar

KD: Regeringen sviker människor som vill mer än bara överleva – hur gör Sundsvall?

Sofia Mirjamsdotter: Vad händer med den personliga assistansen efter valet?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons