Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ska jag bygga hus? Skenheligheten lyser skarpt i såpan om Katrinehill

Annons

Som potentiell villabyggare har jag länge gått och väntat på att det ska dyka upp byggklara tomter i Katrinehill. Ett område som känns helt rätt för mig och min familj. Nu har planprogrammet för Katrinehill återremitterats på senaste kommunfullmäktige och jag ser inte detta som något annat än stor skenhelighet.

Dels är det skenhelighet från de närboende som försöker att låtsas vara positiva till att det byggs i Katrinehill. Men i verkligheten så vill de (enligt sina egna insändare och inlägg i sociala medier) i princip inte ha någon ytterligare trafik i området. De vill dessutom bara ha skog runt omkring sina nuvarande hus och inga nya grannar inom flera hundra meters avstånd.

Så vi, potentiella husbyggare, ska tydligen bygga våra hus långt in i skogen, där husen enbart är tillgängliga via gång- och cykelväg? Och om kommunen inte går dessa husägare 100 procent till mötes så blir det garanterat överklaganden, förmodligen hela vägen ner till Bryssel och sen kommer de garanterat att kedja fast sig vid träden som är tänkta att fällas i Katrinehill.

Under de åren som jag har väntat på att kunna få bygga i Katrinehill så har jag följt debatten noga.

Så när de säger ”bygg gärna i Sundsvall” så menar de givetvis ”bygg gärna i Sundsvall, så länge det inte är där vi bor”. Jag ser att de dessutom försöker förvilla i debatten för att försöka vinna allmänhetens förtroende.

I en insändare skriver de bland annat: ”… återremissen den 25 juni visar att en majoritet i kommunfullmäktige håller med i den bedömningen ...". Detta är inte sant! Det var en minoritet (34 röster) som röstade för en återremiss och en majoritet (46 röster) som var emot återremissen. För en minoritetsåterremiss krävs nämligen bara en tredjedel av fullmäktiges röster, och det fick de ihop. Men kom inte och säg att det var en majoritet.

Planskiss för den nya stadsdelen Katrinehill, Sundsvall, sköts nyligen upp till hösten. Bild: Sundsvalls kommun

Läs också: [+]  Glädjebesked för missnöjda grannar – beslutet om Katrinehill skjuts upp: "Börjar i fel ordning"

Sen har vi politikernas skenhelighet. Under de åren som jag har väntat på att kunna få bygga i Katrinehill (tror det är sedan 2015), så har jag följt debatten noga. Och alla partier har pratat sig positiva om bygget … till dess det är valår. För någonting måste ju oppositionen hitta som slagträ i valdebatten och nu finns ju ingen skyskrapa eller dylikt att tjafsa om, så då fick det bli Katrinehill i stället.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Man säger att man vill göra det för att undvika överklaganden, men jag är beredd att sätta en månadslön på att det blir överklaganden ändå, och jag tvivlar på att någon politiker vågar sätta emot. Så allt oppositionen gör är att försena byggandet ytterligare en längre tid, vid en tidpunkt när det inte finns några centrala småhustomter tillgängliga enligt kommunens egen webbsida. Detta drabbar mig, men också alla andra Sundsvallsbor och potentiella inflyttare som vill bygga nya hus i Sundsvall. Jag hoppas att ni politiker tyckte att det var värt de enstaka extraröster som ni kanske får i valet.

Var ska jag bygga?

Läs också:

►  Bygg gärna Katrinehill – men rör inte elljusspåret!

►  Om alla ska bli nöjda kommer det inte byggas ett enda hus i Sundsvall

Det var rätt att reagera mot Katrinehill – men vi är inte emot att det byggs nytt i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons