Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår stad prisades för sin skönhet – nu har ett stort åbäke förändrat allt

Annons
Det är stor skillnad på Sundsvall före och efter hotellbåten Astoria kom in i hamnen, menar skribenten. Bilder: Eva-Lena Olsson / Privat

Det kan ju knappast ha varit någon huggsexa bland kustens alla kommuner och städer när Good Morning Hotels sökte ny förtöjningsplats för sitt monstruösa pråmhotell. Det fanns göteborgare som drog en suck av lättnad när detta schabrak bogserades iväg över böljorna, bort från sin mångåriga kajplats vid Gullbergskajen i Göteborgs hamn.

Sedan vi flyttade hit till Mitthem på Norra kajen hör vi ständigt frågeställningen från människor bosatta här: "Varför hamnade detta åbäke här i Sundsvall och dessutom på en sådant attraktivt läge? Hur tänkte egentligen de styrande där uppe i kommunhuset?"

Jag vill inte klä skott, för att här relatera, de invektiv som framförts om den beslutsprocess som verkar ha föregått ärendets behandling. Något etiskt råd verkar dock inte i vart fall ha varit närvarande i diskussionerna.

Kan det möjligen vara så att denna hotellpråm är en kommunal revansch för att motståndet blev så massivt när man hade tänkt sig att placera ett höghus på stadens centrala torg, så att man fick skrinlägga detta, vad det verkar, hugskott?

Jublet bland de andra hotellägarna i staden kan inte ha varit särskilt högljutt när denna farkost förtöjdes vid den södra Sundsvallskajen.

På den stora, välplacerade skylten vid E4:an, en liten bit från det södra brofästet, finns ett vackert foto av stenstadssilhuetten bakom den inre delen av Sundsvallsbukten med tillhörande kajer under den iögonfallande texten "Sundsvall – Sveriges vackraste stad". Ja, så såg det ut när det nya bostadsområdet på Norra kajen marknadsfördes, men så ser det inte ut i dag, när man tittar ut över vattnet mot stenstaden.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Tommy Joneström har tagit en bild på utsikten mot hamnen där hotellbåten dominerar i blickfånget. Bild: Privat

För det som dominerar blickfånget i dag, är denna "låtsasbåt" med fejkade skorstenar och utan maskineri, som fungerar som ett flytande hotell och är så stort, att det totalt döljer fyra, fem av de bakomvarande husen från gatunivå upp över takåsarna.

Jag dristar mig, i sammanhanget, också till att anta att jublet bland de andra hotellägarna i staden inte kan ha varit särskilt högljutt när denna farkost förtöjdes vid den södra Sundsvallskajen – med kommunstyrelsens samtycke och goda minne.

Till exempel har väl inte det sedan länge väletablerade Hotell Baltic nere vid Sjögatan mycket till sjösceneri att nu bjuda sina gäster på.

Det kan väl inte vara fel att fråga sig: Hur gagnar detta fula åbäke till flytande hotell Sundsvalls kommun, den tidigare befintliga hotellverksamheten och invånarna?

Tommy Joneström

Norra kajen-boende

Läs också:

► [+] Nu öppnar hotellbåten i hamnen: "Sundsvall behöver fler hotell"

Hotellens framtid står på spel när det ena projektet efter det andra presenteras

Sjöfartsstaden har fått ett välkommet tillskott – låt inte bromsklossarna stoppa upp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons