Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård i livets slutskede vid vägs ände

/
  • Hospice i Sundsvall vårdar främst patienter från Sundsvall.

Annons

Kan man uppskatta livet mer än när man vet att det ska ta slut? Uppskattar man kvalitetstid mer än när den är begränsad? När den man älskar är på väg bort vill man inget mer än att vara nära.

Liberalerna lämnade hösten 2014 in en motion till landstingsfullmäktige om att utreda förutsättningarna för fler platser för specialiserad vård i livets slutskede (palliativ vård). Motionen bottnade i den frustration som jag och vänner till mig upplevt när personer vi älskar gjort allt i sin makt för att få fin, lugn och rofylld tid den sista tiden i livet. Men i stället för tid med barn och barnbarn fått sitta i samtal med inte en, inte två utan fem personer för att planera hemgång. Vissa har fått ta hela sitt bohag till ett ålderdomshem där utrymmet för egentid med familjen är begränsat. Vissa får uppbåda sin sista kraft för att ställa krav på hjälp i hemmet för att avlasta sörjande anhöriga med begränsade omsorgskunskaper.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Svenska palliativa registrets statistik visar att Västernorrland har bland landets lägsta antal av specialiserade palliativa insatser. Då särskilt när det gäller andel specialiserad palliativ slutenvård. Inför debatten i fullmäktige i juni hade S en stor ovilja till att utreda behovet av specialiserad palliativ vård, inte en enda kommun hade tillfrågats.

I dag finns hospice i Umeå och i Sundsvall. Den största andelen av patienterna som vårdas i Sundsvall kommer från Sundsvalls kommun. I Örnsköldsvik finns ett fåtal kommunala palliativa vårdplatser på vård- och omsorgsboendet Lejonbacken. Hur ser framtiden ut för dessa platser och uppfyller de det behov som personer har som är i behov av palliativ vård i unga år? Och hur ser det ut i länets övriga kommuner?

Vi i liberalerna vill att patienter i livets slutskede ska ha ett värdigt och smärtfritt avsked tillsammans med sin familj. Långa avstånd till anhöriga sista tiden i livet skapar stress för såväl patienter och anhöriga som vårdpersonal. Vi tycker det är tragiskt, ledsamt och sorgligt att vård i livets slutskede är ojämlik på grund av var i länet vården äger rum. När vård och omsorg nu står inför stora strukturella förändringar är det hög tid att landsting och kommun tar ett gemensamt ansvar för jämlik vård i livets slutskede i hela länet.

Erica Markusson (L)

Ledamot landstingsfullmäktige i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons