Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdade min döende man i hemmet utan trygghet: Återinför palliativ vård dygnet runt

Annons
Maria Svan anser att SSIH – en alternativ vårdform för patienter som annars skulle behöva sjukhusvård – bör införas dygnet runt för människor som vårdar döende anhöriga och för den döende som befinner sig i livets slutskede. Bilder: Jessica Gow/TT / Izabelle Nordfjell

En uppmaning och ett krav till landstingspolitikerna i Västernorrland! Återinför omedelbart tryggheten i att få ha SSIH tillgängligt dygnet runt för människor som vårdar döende anhöriga och för den döende som befinner sig i livets slutskede.

Ni förstår inte konsekvenserna av att ni drog ned denna "rättighet" till att gälla endast dagtid! Och inte längre kvällar, nätter och helger. Att stå där med behov av akut hjälp och börja "jaga" kommunens sköterskor som oftast inte har en aning om vem jag eller vi ens är. Och när man äntligen får tag i någon får man frågan: "Vad har ni för problem?".

Läs mer: Personal sörjer när SSIH monteras ner och Förändringar för SSIH skapar oro

Att gång på gång dra sjukhistorien för att slutligen få beskedet att de ska försöka komma så fort de kan, när den döende ligger och vrider sig i plågor som orsakas av att cancern "äter upp" kroppen inifrån! En del av dessa sköterskor kom inte ens.

Att spara in på SSIH:s tillgänglighet i det svåraste skedet i en människas liv, är för mig helt ofattbart!

Som när jag, som anhörigvårdare, efter tre timmars kamp mot min mans tumörfeber – som bara steg mot 40 grader – i min frustration ringer nattsköterskan och förklarar vad som pågår svarar hon: "Ja, men det där löser du säkert på nåt bra sätt". Inget jag gjorde hjälpte. Och hon kom inte ens!

När ni som har beslutat att dra in SSIH satt där under jul- och nyårshelgen och "glufsade" i er av "livets goda" hade jag en enda önskan: Att ha fått känna trygghet som anhörigvårdare att veta att SSIH:s kunniga och specialutbildade personal bara var ett telefonsamtal bort.

Ann-Charlotte Svensson var under drygt 15 år med om att bygga upp verksamhet­en Specialiserad sjukvård i hemmet (SSIH) Sundsvall. För några år sedan kunde hon bedrövad betrakta hur verksamheten höll på att raseras.
Hur många kronor sparar landstinget in på denna idiotiska och ogenomtänkta åtgärd?

Det rör sig om en "begränsad tid" för de människor som hamnar i denna fruktansvärda situation. Att då som beslutsfattare vara så in i norden omdömeslösa – ja, idiotiska – att spara in på SSIH:s tillgänglighet i det svåraste skedet i en människas liv, är för mig helt ofattbart!

Hur många kronor sparar landstinget in på denna idiotiska och ogenomtänkta åtgärd?

Dra in på "utredningar", "inredningar" och alla andra "redningar" som ni håller på med, och lägg i stället dessa våra skattepengar på att låta SSIH vara tillgängligt dygnets alla timmar. För alla oss människor i den svåraste tiden som vi tvingas genomgå i våra liv, när döden jagar oss dagar, kvällar, nätter, helger, jul, nyår, påsk, pingst och midsommar.

Ni måste ju snarare spara en herrans massa pengar på att dessa svårt sjuka inte vårdas på sjukhus utan i hemmet? Eller ...

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Min svårt cancersjuka man önskade att få stanna kvar på onkologavdelningen över natten, han fick cellgift i droppform på eftermiddagen och skulle vara där klockan nio på morgonen nästa dag, för ytterligare en cellgiftsbehandling . Han var jätteslut och kände inte att han orkade åka 10 mil fram och tillbaka. Han ringde hem och grät eftersom läkare som behandlade honom sagt: "Om du bara visste hur mycket en sjukhussäng kostade!"

Maria Svan, Stöde

Läs också:

►[+] "Patientsäkerheten hotad av nya SSIH"

Ewa Back ger lugnande besked om SSIH

Vårdchef försvarar utvecklingen inom SSIH

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons