Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården måste också finnas på nätet

Annons

Det är hög tid att landstinget Västernorrland tar en rejäl kraftsamling för att nyttja den digitaliserade tekniken. Den teknik som vi tar för självklar i andra delar av vår vardag måste också bli självklar för vården.

Patienter behöver få tillgång till smarta e-hälsotjänster för att till exempel nå den egna journalen, boka tid på webben och träffa läkaren via videolänk. Hälsoappar där patienter med kroniska sjukdomar kan behandlas säkrare när de tillsammans med sin läkare kan följa vården kontinuerligt.

För en tid sedan besökte jag doktorn på nätet. Oavsett var jag bor kan jag där träffa en läkare online genom mitt mobila bank-ID. Om jag inte bokat tid kan jag välja en drop-in-tid med max 15 minuters väntetid. Helt fantastiskt! Och med all säkerhet en del av vården i framtiden.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att kunna välja vårdcentral men också hur vi vill träffa vår läkare ska vara en självklarhet. Vi ska kunna erbjudas en lika bra digital tillgänglighet som fysisk. Att kunna välja mellan e-tjänst, telefon, video eller fysiskt besök och även kunna erbjudas digitala behandlingsformer som till exempel psykiatri via internet.

Vi kan glädjas åt att svensk hälso- och sjukvård ligger i internationell toppklass. Vi har fyra gånger fler läkare än på 70-talet och fler välutbildade sjuksköterskor än någonsin. De åstadkommer goda resultat med vårdkvalitet och patientsäkerhet som är bland de högsta i världen. Den medicinsktekniska utvecklingen gör att många som opereras kan gå hem samma dag i stället för att stanna flera dagar på sjukhus.

Men samtidigt som vården ger goda resultat måste vi bli bättre på tillgänglighet och bemötande. Om vi jämför med Europa har vi bland de lägst antalet patientbesök per läkare. Den administrativa bördan är alldeles för stor och det kan vi bland annat lösa göra genom att byta ut otidsenliga och krångliga IT-system. Vården ligger hopplöst efter övriga samhället och det är inte attraktivt när vi ska rekrytera vårdpersonal.

Vi liberaler har därför föreslagit landstingsfullmäktige att utveckla digitaliseringen av primärvården i länet. Vi skulle även vilja koppla det till en påbyggnadsutbildning inom glesbygdmedicin eftersom det hänger ihop. Där ser vi Sollefteå sjukhus som ett lämpligt centrum i inlandet som redan idag har studierektor för primärvård och utbildning av bland annat sjuksköterskor.

Tyvärr delade inte majoriteten i fullmäktige vår moderna syn på vården. Men vi ger oss inte och återkommer.

Att alla västernorrlänningar ska ha lika rätt till vård oavsett om du bor på landet eller i stan är en kärnfråga för oss liberaler. Därför måste en modern vård vara digitaliserad för att kunna möta alla invånares berättigade krav och förväntningar på tillgänglighet och valfrihet.

Ingeborg Wiksten

Gruppledare Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons