Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdkrisen: Vårdförbundet har lösningarna för moderna arbetsvillkor

/

Annons

Sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor arbetar dag, kväll och natt på rullande scheman utan central reglering. Dåliga villkor gör att personalen flyr vården. Våra medlemmar måste få moderna villkor med hälsosamma arbetstider så att de kan ge god och säker vård dygnet runt.

Vård bedrivs under årets alla dagar och dygnets alla timmar. Många anställda i vården kommer alltid att behöva arbeta när de flesta andra är lediga. Men att arbeta omväxlande dag, kväll och natt medför stora påfrestningar på hälsan. Vårdförbundet kräver därför att tid för vila och återhämtning ska ingå i nattarbetstiden – oavsett vem som är arbetsgivare och var i landet arbetet utförs.

Att orka arbeta ett helt yrkesliv och samtidigt ge en trygg och säker vård kräver villkor som är anpassade för krav på tjänstgöring dag, kväll och natt. Det krävs tid för vila och återhämtning om inte den egna hälsan, möjligheten till fritid och ett rimligt privatliv ska drabbas. Bristen på återhämtning innebär dessutom större risker för arbetsskador och felbehandlingar i arbetet, vilket naturligtvis är en fara för patientsäkerheten.

Vårdförbundet tar ansvar för både medlemmarnas hälsa och för patientsäkerheten. Vi kräver därför att:

• Tid för vila och återhämtning ska ingå i arbetstiden. Exempel: 10 arbetade timmar ska räknas som 14 arbetade timmar.

• En central bestämmelse om nattarbete införs. Vårdförbundet vill ha rimliga villkor för att klara dag- och nattarbete, som gäller alla medlemmar, vid varje nattpass oavsett anställningsform och oavsett var i landet eller för vilken arbetsgivare vården bedrivs.

• Arbetsgivare och politiker tillsammans med oss ställer om vården och skapar moderna avtal för sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Det är alltid arbetsgivarens ansvar att se till att ha rätt bemanning och arbetstider som garanterar både patientsäkerhet och anställdas hälsa. Vi har under sommaren och hösten fört lokala förhandlingar om nattarbetstid. Landstinget Västernorrland och Sundsvalls kommun har avvisat vårt yrkande och svarar att frågan måste hanteras centralt. Örnsköldsvik kommun har vi haft möte med och de återkommer med svar. Vi väntar på att få träffa Härnösands och Timrå kommuner. I Kramfors, Sollefteå och Ånge kommuner har Vårdförbundet bra lokala kollektivavtal för nattarbete, där vila och återhämtning garanteras.

Det är dags att Sveriges kommuner och landsting, SKL, lyssnar på sina medlemmar, tar ansvar och skapar en central reglering. Ge oss moderna villkor som gör att våra medlemmar stannar kvar och mår bra, så att stängda vårdplatser kan öppna igen. Att ge tid för vila och återhämtning är en bra start.

Maria Bäckman

Ordförande Vårdförbundet avd. Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons