Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför klaga? Bilköer några få procent av veckans alla timmar – resterande tid flyter trafiken

Annons

Med anledning av Jag är så trött på att alltid fastna i stillastående köer – det här har pågått för länge, ST 10/7.

För ett tag sedan hade vi bjudmiddag hemma hos oss. Vi var 12 personer och middagen intogs vid köksbordet. Vanligtvis finns där inte 12 stolar, så vi fick ställa dit extra stolar. När vi alla väl satt på plats så var det ganska trångt för bordet är inte dimensionerat för 12 personer. Det var lite bökigt, men det gick.

Frågan är nu om vi egentligen borde ha köpt ett större köksbord och inhandlat så att det alltid fanns 12 stolar där, så vi hade sluppit detta bekymmer? Fast oftast så räcker det ju om där finns plats för fyra personer, eller kanske möjligtvis sex stycken om barnen har några kompisar på besök.

En timme kö på morgonen och en timme kö på kvällen, under vardagen motsvarar 10 av veckans 168 timmar. Resterande tid så flyter trafiken oftast lugnt, enligt skribenten.

Jämförelsen mellan detta dilemma och Sundsvallstrafiken är uppenbar. Vi har idag gator i centrala stan som är väldimensionerade för större delen av veckans timmar. Förutom under rusningstrafiken.

Nu ser jag klagomål på klagomål från uppretade bilister att de stackarna tvingas stå i bilköer. Högljutt skriks det efter fler vägar. Bredare vägar. Varenda gata i centrala stan ska dimensioneras efter den lilla stund i veckan då det råder maxbelastning.

För om detta sker en timme varje vardagsmorgon och en timme varje vardagskväll så motsvarar det 10 av veckans 168 timmar. 6 procent av veckan. Resterande tid så flyter trafiken oftast lugnt.

Sundsvall kan inte hålla på och asfaltera hela stan för att tillfredsställa ett behov som inte ens är 10% av veckans timmar.

Ingenstans funderar dessa uppretade människor på att de egentligen inte är fast i trafiken, utan de är egentligen en del av trafiken! De är själva en del av problemet.

Sundsvall kan inte hålla på och asfaltera hela stan för att tillfredsställa ett behov som inte ens är 10% av veckans timmar. Kanske måste vi bilister istället (ja, jag kör också bil i rusningstrafik ibland) fundera på att välja andra restidpunkter, andra resvägar, andra transportslag. Eller välja att acceptera att det tar tid om vi åker när trafiken är som värst.

Jag kommer inte att köpa bord och stolar så att jag alltid har plats för 12 personer, när jag vet att oftast räcker det med plats för fyra personer. Och Sundsvall ska inte ha vägar som är överdimensionerade större delen av veckan. För det vore verkligen ett resursslöseri.

Kör lugnt i trafiken

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

► [+] Nya hastigheter i centrala Sundsvall – skapar politisk strid: "Behöver inte idiotförklara bilförare"

Jaget går först i trafiken – precis som utvecklingen i samhället

Igenkorkade vägar beror inte på antal filer på gamla E4

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons