Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska lärarna ha samma löner?

Annons

Vänsterpartisterna verkar tro att skolan blir bättre om alla lärare har samma lön (Ann Modin, nyligen på insändarplats i ST). På vilket sätt skulle detta göra skolan bättre?

Kanske finns det andra faktorer som borde påverka lönen än om man, som Ann Modin uttrycker sig, “latar sig”. Varför är det orimligt att utbildning och skicklighet påverkar lönen?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

På min skola (Eksjö gymnasium) tillsätts karriärtjänster bland annat enligt sådana kriterier. Den som fått en karriärtjänst där har verkligen förtjänat det. Där ges förstelärarna ledande roller i det fortlöpande utvecklings- och kvalitetsarbetet. Varför skulle inte arbetsuppgifternas innehåll påverka lönen?

Läs även: Skolan blir inte bättre av att några lärare får högre lön

Dessutom är det svårare att rekrytera vissa lärarkategorier än andra. Varför ska eleverna förvägras utbildade lärare, eller stå ut med ständiga lärarbyten, i till exempel matematik, bara för att en klick kommunpolitiker har bestämt sig för att inte erbjuda konkurrenskraftiga löner i dessa ämnen? Lön ska sättas så att rekryteringen klaras. Detta medför löneskillnader.

Skolans uppgift är faktiskt att bedriva bästa möjliga undervisning – inte att smeta ut lönerna så jämnt som möjligt.

Per Uddholm

lektor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons