Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför vidtar inte Miun åtgärder mot den fällda lärarstudenten?

Annons
Skribenten Pia tycker att Mittuniversitetet borde agera mot den lärarstudent som fälldes för hets mot folkgrupp. Bild: Håkan Humla / Bertil Ericson/TT

En fråga till Mittuniversitetet: Ni har en lärarstudent som har fällts för hets mot folkgrupp. Han har bland annat skrivit ”om varje svensk högg ihjäl en muslim var skulle det snart inte finnas några muslimer kvar i Svea”.

För Plus-kunder: Lärarstudent fälls för rasistiska kommentarer på Facebook – ingen åtgärd från universitetet

Miun har inte vidtagit några åtgärder mot studenten utan hänvisar till rättsskipning och polis. Men, vill Miun att vi ska en människa med en sådan människosyn att undervisa barn och ungdomar? Det är helt orimligt då en lärares roll är att medverka i fostran av barn till goda demokratiska medmänniskor. Hur tänker ni? Jag finner det så upprörande.

Pia

SVAR DIREKT:

Mittuniversitetet tar självfallet starkt avstånd från den typ av kommentarer som har yttrats i detta fall och som resulterat i ett strafföreläggande för hets mot folkgrupp.

Men, det innebär inte att vi har juridisk rätt att agera gentemot studenten i fråga. Som universitet kan vi stänga av en student som trakasserar en annan student eller arbetstagare vid universitetet, stör verksamheten vid universitetet eller ertappas med att fuska. Någon rättslig möjlighet att stänga av studenter på grund av lämplighetsskäl finns inte. Huruvida personen i fråga är lämplig att vara lärare får en framtida arbetsgivare avgöra.  

Arne Wahlström

Chefsjurist, Mittuniversitetet

Läs också:

Mittuniversitetet: Nu vänder vi BLAD – där det finns behov ska vi utbilda

►  Mittuniversitetet håller på att bränna ut mig – jag är ingen försökskanin

►  En unik upplevelse att studera på universitet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons