Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vetenskap eller vidskepelse – jag röstar på det parti som tar psykisk ohälsa på allvar

Annons
Ulrica Nyberg undrar hur partierna ser på psykiatrin – finns det en misstro mot den som vetenskap? Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Under nazitiden var även psykiskt sjuka människor svårt utsatta och ansågs inte sällan som livsodugliga, enligt nazismens ideologi. Psykisk sjukdom var enormt stigmatiserat och de drabbade ansågs som tärande på samhällskroppen. Jag har inte utrymmet att djupare analysera synen på psykiatrin som vetenskap. Jag har inte heller utrymmet att närmare belysa någon definition av psykisk sjukdom. Men om vi betraktar synen på psykiskt sjuka i dag och samtidigt tänker på hur Försäkringskassan som myndighet fungerar i nutid och har gjort de senaste åren. Vad då många inte tänker på är att Försäkringskassan måste gå i lagstiftningens led, det är ytterst regeringen som bestämmer hur myndigheten ska hantera det höga sjukantalet.

Vad jag vill veta innan jag ens kan överväga att ge min röst till ett politiskt parti i kommande val är hur man förhåller sig till psykiatrin som vetenskap. Är den en vedertagen vetenskaplig disciplin enligt dem? Eller betraktas psykiatrin som något nästan vidskepligt till vilken en allmänt arbets-, ljus- och folkskygg del av befolkningen vänder sig i hopp om fina bidragsdagar?

När jag ser att verkligheten kommit i kapp ett parti i den frågan kommer jag att rösta på det.

Vidare kan man fundera över de "barmhärtighetsåtgärder" som Försäkringskassan i samarbete med Arbetsförmedlingen vill applicera på oss, det vill säga att tala fint om anpassade jobb. Innan jag röstar på något parti så vill jag se något dokument som kan påvisa att det alltid finns anpassade jobb, det vill säga att det finns en vilja hos arbetsgivare att anpassa, till exempel arbetstider, till någon som behöver det. Jag vill se bevis på att det minsann alltid går att ordna så att en person kan få ett sådant jobb. Det låter jättefint med den visionen  jag vet. Det tyckte jag och många med mig också en gång  tiden. Tills att verkligheten kom i kapp oss.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

När jag ser att verkligheten kommit i kapp ett parti i den frågan kommer jag att rösta på det. I annat fall har åtminstone jag svårt för att lösgöra mig från känslan att det råder en misstro gentemot psykiatrin som vetenskap, att synen på psykisk sjukdom samt psykiskt sjuka människor till vissa delar har återvänt till nazitidens. Okej, ni står givetvis inte bakom regelrätta mord av de drabbade, men är inte synsättet och det verklighetsfrånvända obehagligt likt?

Ulrica Nyberg

Läs också:

► [+] Ny satsning för att förebygga psykisk ohälsa: "Behovet av det här är oerhört stort"

Mitt liv rasar samman – det finns inget skyddsnät som fångar upp de sjuka

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons