Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är besvikna på tjänstemännen

/
  • Kenneth Sillman och Niclas Strid är väldigt besvikna på att man fortfarande inte kunnat öppna det gamla Salteriet i Junibosand på grund av att man inte kunnat få det arrendeavtal som krävs.

Annons

Kommunens byråkrati och tjänstemannastyre håller på att dränera oss som företagare. Vi är både besvikna och ledsna över att vi inte kan lösa ett avtal som i slutändan ska gynna bägge parter. Oss som företagare, för att vi vill utveckla vår verksamhet, skapa arbetstillfällen och utveckling i bygden. Kommunen, som vill ha fler företag, ökad sysselsättning och mer skatteintäkter.

Vi hade i hoppats på att kunna öppna det gamla Salteriet i Junibosand till sommaren 2014, men det blir inte så. Sommaren har gått och fortfarande har stadsbyggnadskontoret inte lyckats hjälpa till att få fram ett arrendeavtal som både kommunen och banken kan acceptera och vi som ägare har därför inte fått något banklån till att göra våra investeringar med.

Banken kräver ett 20-årigt arrende. Kommunen kan sträcka sig till 10 hänvisning till att det ska vara en väldigt speciell situation för att acceptera ett 20-årigt arrendeavtal. Vad en väldigt speciell situation är, det vet dock inte tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret, bara att det här inte är det.

Näringslivskontoret jublar och tycker att vi är duktiga som satsar. Politiker som besöker oss hejar på och hoppas det ska gå bra. Men inte tjänstemännen. Där är det stopp.

Är inte tjänstemännens uppgift att tillsammans med oss företagare försöka att på bästa sätt skapa möjligheter till utveckling i Sundsvalls kommun? Allt krångel som vårt arrendeavtal stött på rimmar inte bra med den flexibla kommunen som Sundsvall vill vara enligt tillväxtstrategin. Det är lätt att prata om flexibilitet, men inte att agera därefter.

Det finns en anledning till att Sundsvall hamnar lågt i ranking av lokalt företagsklimat. Det här är inte enda gången som vi bakbundits på grund av tjänstemän som tolkar regler på sitt sätt. Vi har ett tjänstemannastyre i Sundsvall och för att få bukt med det måste ni som är politiker peka med hela handen och säga vad som gäller.

Just nu pumpar vi in egna pengar för att renovera och bygga om. Vi blir dränerade både på likviditet och engagemang och vi kan inte öppna förrän tidigast nästa sommar på grund av allt krångel. Vi behöver ett vettigt arrendekontrakt som gör att banken beviljar oss ett lån.

Peder Björk, när jag beskrev det här för dig sa du: Så här får det inte gå till.

Så ta med dina politikerkollegor och fundera över hur en flexibel kommun som vill satsa på fler företag och ett bättre företagsklimat ska agera – och berätta sedan det för tjänstemännen.

Kenneth Sillman och Niclas Strid,

ägare Restaurang Lörudden och Salteriet Junibosand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons