Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är inte negativa till att utveckla turismen

/

Annons

Svar på ”Naturskyddsföreningen ute och cyklar – igen”, ST 25 juli.

Det var tur för Ewa Lindstrand och Jan-Christer Jonsson att de fick hjälp av ST:s redigerare med rubriksättningen så att de fick något rätt i sin beskrivning av Naturskyddsföreningens verksamhet. Det är helt riktigt att vi fyra gånger om året arrangerar cykelturer. Höstens cykelturer blir den 8 och 22 augusti med start vid Bergeforsparkens parkering.

Läs även: Campingföreståndarna förstår inte alls kritiken

De båda s-debattörerna hävdar felaktigt att Naturskyddsföreningen missuppfattat alltihopa. Däremot kan man med fog hävda att s-debattörerna har svårigheter att läsa innantill och därför kommit till den felaktiga slutsatsen att Naturskyddsföreningen skulle vara negativ till att utveckla turismen på Åstön. I vårt uttalande skrev vi följande och det är för oss obegripligt hur det kan uppfattas som negativt:

Naturskyddsföreningen är inte motståndare till utveckling av besöksnäringen på Åstön, men är övertygad om att det gamla reservatsbeslutet från år 2000 inte hindrar genomförandet av de serviceanläggningar för besöksnäringen, till exempel. bryggor, toaletter, parkeringsplatser, sommarservering, färskvattenpåfyllning, etcetera som nämns i det nya förslaget. Vid en omsorgsfull utformning och efter bygglovsansökan och dispens från strandskyddet och reservatsreglerna kan de alla förverkligas.

- Vi ville ändra reservatsgränserna för att skapa en bättre och positiv utveckling för besökare på Åstön, men då tyckte inte länsstyrelsen och andra myndigheter att det var ett bra förslag. Det innebar att vi fick backa, skriver Ewa och Jan-Christer och det är precis detta problemet handlar om. Länsstyrelsen och andra myndigheter sa inte ”att de inte tyckte det var ett bra förslag”. De sa liksom Naturskyddsföreningen att förslaget stred mot bestämmelserna i miljöbalken och det är en väsentlig skillnad.

- Vi skapade därför en ny skötselplan och nya föreskrifter för naturreservatet och det är det beslutet som kommunfullmäktige har tagit, skriver s-debattörerna, och förtiger den delen som vi begärt laglighetsprövning för.

Vi vill upplysa Ewa och Jan-Christer om att kommunfullmäktige där de själva deltog samtidigt tog beslut om att upplösa det gamla reservatsbeslutet från år 2000 och att detta strider mot bestämmelserna i miljöbalken. Av den anledningen har vi i Naturskyddsföreningen begärt en laglighetsprövning av den delen av kommunfullmäktiges beslut.

Läs även: Så dog besöksnäringen på Åstön

Till sist: För allmänhetens kännedom var det kommunens egna miljö- och byggkontor som gjorde de polisanmälningar som Ewa och Christer anklagar oss för. Någon försening skedde inte eftersom bygget var klart innan det vunnit laga kraft. I de ärenden vi överklagat har domstolarna alltid gett oss rätt.

Bengt-Göran Norlin

För styrelsen i Naturskyddsföreningen Timrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons