Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi betalar orimligt mycket till EU

Annons

Sveriges EU-avgift är cirka 40 miljarder per år och vi får tillbaka cirka 10 miljarder. Man har anledning att ifrågasätta varför Sverige skall betala så mycket. Det rimliga är att Sverige betalar 30 miljarder minus administrationsavgift för återbetalningen. Det rimliga är att man i Sverige skulle administrera fördelningen bättre utan att Bryssel lägger sig i hur vi i Sverige fördelar dessa pengar.

Därtill att vi får betala till Bryssel för att de skall administrera att de retirerar ett antal miljarder är inte gratis. Om jag gör en grov uppskattning så kostar det cirka 5 miljarder för Bryssel att administrera att vi får tillbaka pengar från EU. Det betyder att om vi i stället för att betala 40 miljarder så skulle det betyda att administration läggs i Sverige av de 10 miljarderna – vi klarar med stor säkerhet av administrationen bättre av dessa – utan att EU lägger sig i det.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vi bör dra av ytterligare cirka 5 miljarder från dessa eftersom de pengarna går åt i Sverige till administrationen. Då skulle slutnotan bli 40 miljarder minus 10 miljarder minus 5 miljarder. Då hamnar vi på att vi då skulle betala cirka 25 miljarder till EU per år. Det troliga resultatet skulle bli bättre för oss i Sverige om inte EU lägger sig i hur vi fördelar pengarna.

Därtill så försämras inget annat för EU än att de inte får möjligheten att agera överförmyndare för hur vi hanterar dessa miljarder i Sverige. Förutom det så ges det en rejäl grundplåt till att det skapas jobb i Sverige med beskattningsrätt för cirka 5 miljarder. Observera att det finns de som hävdar att även 25 miljarder är för mycket att betala till EU. För tillfället saknar jag argument vare sig för eller emot att EU-avgiften sänks ytterligare. Det kan eventuellt komma realistiska skäl i förlängningen varför vi borde sänka EU-avgiften ytterligare, vilket man kan återkomma till.

EU-avgiften är betald med skattepengar, det är de sämst ställda som drabbas hårdast av onödiga extraavgifter.

Anders L. Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons