Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi följer flocken eller Zlatan – så se till att påverka din klick att välja smart

Annons
Har en kändis som Zlatan gjort något bra för miljön – som att välja elbil – då är chansen stor att vi människor följer efter. Det menar signaturen Ingela Björck som skriver att vi för miljöns skull bör försöka påverka vår egen flock genom att föregå med gott exempel.

Att förespråka solceller och elbilar för att de är bra för miljön är inte det bästa argumentet, enligt en undersökning jag nyss hörde talas om. I studien hade man delat in 4 000 hushåll i grupper som fick olika argument för miljövänliga åtgärder.

Att spara pengar eller ge barn och barnbarn en bättre värld gav inte heller högst poäng. Det mest effektiva var i stället att någon närstående – en granne, familjemedlem, vän eller någon kändis man gillar – gjort den aktuella åtgärden.

Detta var inte alls konstigt, menade den forskare som intervjuades i reportaget. ”Människan är ett socialt flockdjur”, sa han: vi följer helt enkelt flocken och anpassar oss till dess beteende.

Om det nu är så att människan innerst inne faktiskt vill följa flocken, så gäller det för alla som bryr sig om miljön att försöka påverka sina respektive flockar.

För Plus-kunder: Klimatet i Västernorrland år 2100: Ännu mer nederbörd på vintern – och fler riktiga värmeböljor på sommaren

Flockmentalitet är nu inte direkt ett positivt ord, och ”att göra som Svenssons gör” är kanske ingen lyckad slogan i vår individualistiska tid. Men om det nu är så att människan innerst inne faktiskt vill följa flocken, så gäller det för alla som bryr sig om miljön att försöka påverka sina respektive flockar.

Det gäller helt enkelt att ge goda exempel: att till exempel inte bara tala om värdet av solpaneler utan att själv installera dem, eller skaffa en elcykel, eller välja att åka på semester med tåg i stället för flyg. På det sättet skulle en miljövänlig livsstil gradvis kunna bli den nya normen för det mänskliga flockdjuret – och då kommer planeten att gynnas av att alla gör som Svenssons gör.

Ingela Björck

 

Läs också: Designbloggaren: Varje gång vi shoppar från Wish skapar vi en värld vi inte vill leva i

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons