Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har bara en planet – och det är bara vi som kan påverka vår egen utrotning

Annons
Vi måste ta klimathotet på allvar, menar Harriet Olsén. Bild: Nasa / Hasse Holmberg/TT

Det finns en hel del missförstånd som cirkulerar i vårt land och världen när det gäller klimatet just nu. Det förekommer på alla nivåer mellan klimatförnekelse och en paralyserande skräck för effekterna vi har på vår planet. Det som för de flesta människor står helt klart är dock detta: Vi har bara en planet och vad vi väljer att göra för att kunna fortsätta vår existens beror på hur vi behandlar den.

Hur vi än vänder oss måste det till en förändring och det är vi som måste vara den förändringen. Det krävs att vi tar ansvar i våra egna liv, vi måste vara den förändring som världen behöver. Vi måste konsumera mindre, återanvända mer och "upcycla" sådant vi inte längre trivs med. Tellus kräver att vi inte fortsätter utarma biodiversiteten, det går allt fortare nu att djur utrotas, vilket kräver att vi åker mindre bil eller att vi går över till eldrivet, flyger mindre och att vi försöker äta mer grönt. När det gäller transporter så ligger många i framkant och väntar på att gå över till eldrivet. Själv åker jag lokalt.

För Plus-kunder: Klimatförändringen ett hot mot fornminnen och kulturbyggnader – ökad risk för ras, skred och erosion

I Kina arbetar de hårt med att övergå till solenergi och där har just nu en av världens största solparker byggts, i många europeiska länder har de redan infört flygskatt och i Frankrike är de mästare på att kräva att alla butiker ska se till att svinnet kommer andra tillhanda – mat som vi inte köper i butiken för att skalet är fläckigt, lite stött eller har andra skönhetsfel ska komma människor i socioekonomisk utsatthet tillgodo. De har hela mataffärer där förpackningarna har helt försvunnit från hyllorna.

Ingen kan väl på allvar se att vi koloniserar andra planeter som en god lösning.

Vi behöver komma tillbaka i småskalighet i jordbruken för att premiera ekologisk odling, det är också viktigt att det blir enklare att få tag på lokalodlade grödor. Jordarna utarmas och ingen vill stå där med byxorna neddragna med sterila jordar på grund av övergödning och ett för ensidigt jordbruk. De djur vi äter behöver vi minska antibiotikaanvändningen för vilket i sin tur medför bättre kvalité på det kött vi trots allt väljer att äta. Vi behöver få tillbaka kunskapen i att laga mat från grunden och förstå att köttet i köttdisken är levande djur från början. Visst har man kunnat odla på celler från köttdjur men det är oerhört långt till en massproduktion som gör det ekonomiskt försvarbart.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi måste ta klimathotet på allvar. Ingen kan väl på allvar se att vi koloniserar andra planeter som en god lösning. Vi har bara en planet och vi måste vårda den. Vi är faktiskt ett människosläkte som kan påverka hotet om vår egen utrotning själva, det innebär också att vi måste ta vårt ansvar.

Som de sociala varelser vi är behöver vi välja att hela tiden söka bättre och mer långsiktiga lösningar med mer förnybar energi och ovanpå detta en förståelse för hur vi påverkar allt omkring oss. Ansvaret är vårt och vi måste ta det nu!

Harriet Olsén

Läs också:

Om folk ändå tar flyget är skatten meningslös – ska den bidra till ökad arbetslöshet?

MP: När det är varmare på Nordpolen än i södra Sverige är det illa – flygskatt är nödvändigt

Designbloggaren: Varje gång vi shoppar från Wish skapar vi en värld vi inte vill leva i

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons