Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste se helheten och möjligheten, inte allt ur Sundsvallsperspektiv.

/
  • JT Lindh anser att man ska se till helheten och inte vara gagna Sundsvalls sjukhus.

Annons

Att ens andas ordet lägga ner är helt fel, när det gäller sjukvård, och det gäller akutsjukhus i synnerhet, med en av landstingets utgångspunkter. ”Patienten i fokus”. Var finns den? I dagsläget har vi överbeläggningar på alla tre sjukhusen.

Vi ska verka för tre akutsjukhus, för att klara av de akuta vårdfallen och även kunna utbilda nya kirurger. Sjukhusen ska utvecklas och komplettera varandra – inte konkurera eller avvecklas.

"Vi borde alla få tillgång till en bra vård", säger Rune Oskarsson i en nyhetsartikel (ST 4 augusti). Där är vi överrens. Men i vårt fall, görs det inte med att allt ska till Sundsvall?

Ett snabbt sätt är att Sollefteå sjukhus får behålla tjocktarmsoperationerna, som är tänkt att flyttas till Örnsköldsvik och Sundsvall. Bröstcanceroperationer kan hamna l Sundsvall, vilket redan påbörjats.

Men om Sollefteå, får behålla tjocktarmscanceroperationerna, så får vi därmed behålla de mycket viktiga kirurgerna som öppnar bukarna på akutpatienterna. Dessa kirurger hjälper även ortopeder, medicinare och gynekologer.

Om man ska göra något nytt, så bör man först se i backspegeln och lära av de misstag man gjort, därefter se över nuläget och slutligen besluta hur vill vi forma framtidens sjukvård i Västernorrland.

Om man läser vad före detta sjukhusdirektören för Sundsvalls sjukhus säger, så är det samma fel som man begår igen, fast nu med fördel för Sundsvalls sjukhus. Cheferna ska sitta i Sundsvall. Just länskliniktänket är beprövat i andra regioner och har misslyckats.

Angående nivåstruktureringen, så sades det på ett tidigt stadium från Sveriges läkarhåll, att genomför man det fullt ut, så blir konsekvenserna att man på de små sjukhusen tappar kompetens vilket inte var andemeningen.

Ta Lycksele som ett gott exempel, där skulle man ha flyttat tjocktarmscanceroperationerna till Umeå. Då upptäckte man att man helt plötsligt var utan akutsjukhus. Politikerna i Västerbotten reagerade blixtsnabbt och tjocktarmsoperationerna blev kvar. Västerbottens landstingsdirektör har en helt annan syn på den totala verksamheten.

Alla sjukhusen ska kunna göra så mycket som möjligt. Vi bör se vad de landsting som lyckats bättre har gjort, innan vi gör flera misstag. Låt personalen på våra sjukhus vara med och forma framtidens sjukhus. Lär av Kalmars landsting, de har en befolkning på 5 000 mindre än vårt landsting. De har tre fungerande akutsjukhus och avståndet sju mil mellan sjukhusen. De har cirka 40 procent mindre central administration och har tagit bort alla nämnder i sitt landsting.

JT Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons